ЕВЕ ЗОШТО Каснувањето од КУЧЕ СЕ ОПАСНИ ПО ЖИВОТ! Ова се случува со ЧОВЕКОВОТО ТЕЛО, една секунда е доволна за ДА НАСТАНИ СМРТ

ЕВЕ ЗОШТО Каснувањето од КУЧЕ СЕ ОПАСНИ ПО ЖИВОТ! Ова се случува со ЧОВЕКОВОТО ТЕЛО, една секунда е доволна за ДА НАСТАНИ СМРТ

Лојалноста на ова животно стана синоним. Но, и покрај неговите извонредни квалитети, кучето може да предизвика значителна штета на некоја личност – залак, а понекогаш, за жал, и да убие.

Секој треба да знае што да прави ако нападне куче, како да се намали штетата од средба со агресивно животно и како да се третираат последиците од каснување.

Зошто каснувањето од куче е опасно?
Повеќе од 150.000 Руси секоја година бараат лекарска помош откако биле нападнати и каснати од кучиња. Десетици луѓе умираат од беснило што се пренесува со каснување од кучиња. Во летниот период се зголемува бројот на случаи на агресија на кучиња, а луѓето повеќе страдаат од домашни миленици отколку од бездомници.
Возрасните мажи и деца добиваат најчести каснувања: бебиња на возраст од две до четири години и адолесценти на возраст од 10-14 години.

Каснувањето од куче е повреда чија опасност зависи од многу фактори:
Сила на каснување – раните можат да бидат различни: површни (прободување), кога интегритетот на кожата е малку оштетен; таквите повреди, во отсуство на компликации, заздравуваат прилично брзо; искинати, кога каснувањата се многу подлабоки – може да се скинат меките ткива, а во некои особено тешки случаи се оштетени зглобовите, коските и лигаментите. Места на каснување: кај возрасните најчесто се засегнати нозете (глуждовите) и рацете (рацете и подлактиците), кучињата можат да ги каснуваат децата по вратот, лицето, главата.Најопасна штета е вратот и главата, длабоките рани на овие места може да бидат фатални.

Здравствени состојби на кучето – со плунката на агресивно животно во раната навлегуваат разни бактерии и вируси, меѓу кои најлош вирус е беснилото.

Најопасното куче ги гризе вратот, главата и лицето.Беснилото е сериозна болест која се пренесува преку плунката на болно животно. Болеста е ужасна со 100% стапка на смртност.

Може да се заразите со вирусот не само кога плунката ќе влезе во раната од каснување, туку и во случај на саливација на оштетена кожа или мукозни мембрани.

Фактот дека кучето е болно може да се утврди според неговиот изглед и однесување:
саливација, пена во устата; опуштеност на долната вилица; повраќање периодични конвулзии; рапава, пригушена кора.

Ако каснатото куче имало беснило , тогаш првите знаци на инфекција кај луѓето може да се откријат веќе една недела по нападот.

Времето на почетните манифестации на болеста е поврзано со местото на каснувањето, длабочината и степенот на повредата. Колку е поблиску оштетувањето до главата (мозокот), толку побрзо се појавуваат симптомите. Првиот период на болеста е краток – само 1-2 дена, се манифестира на овој начин: болката повторно се појавува во областа на заздравениот залак; температурата на телото може да се зголеми; загрижени за главоболки и силна слабост; заразеното лице станува раздразливо, депресивно, губи апетит, има неразумна вознемиреност, страв, копнеж, сонот е нарушен.

Понатамошниот развој на болеста доведува до неповратно нарушување на најважните центри (респираторни и вазомоторни) и пациентот умира.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *