Вечерва КОЛЕДЕ УТРЕ БАДНИК: Еве како се прославува

Вечерва КОЛЕДЕ УТРЕ БАДНИК: Еве како се прославува

И годинава година,традиционално пред бадник, православните верници вечерва ќе палат бадникарски дрва.

Во секое село, секое маало вечерва ќе горат бадникарски коледарски огнови.

Соседите се собираат, повикуваат и поп, а среќникот на кого ќе му се падне парчичката ќе биде кум идната година.

А во раните утрински часови, коледарите ќе запеаат пред вратите, а ранобудните домаќинки ќе ги даруваат во костени, јаболки, бонбони и парички.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *