НАШИТЕ СТАРИ ПРИВЛЕКУВАЛЕ ПАРИ САМО НА 1 НАЧИН: Трик што секој треба да го запомни

НАШИТЕ СТАРИ ПРИВЛЕКУВАЛЕ ПАРИ САМО НА 1 НАЧИН: Трик што секој треба да го запомни

Односот кон парите има директно влијание врз вашата финансиска состојба, нашите постари веруваа дека никогаш не ги држат паричниците празни.

Така во кесето ја чувале првата банкнота што ја заработиле или парите што им ги дал некој што го сметале за добра личност. Таа банкнота или монета ја сметаа за еден вид талисман на финансиска сигурност.

Како да привлечете парична енергија
Веројатно затоа и денес се негува обичајот кога некому ќе подарите паричник тој да не биде празен. Многумина дури чувале хартиена белешка од најмалата деноминација во скриена преграда од нивниот паричник – верувале дека тој што го прави ова подобро управува со парите.

Кој ден е најдобро да побарате покачување?
Додека во модерното време се прават разни студии за тоа како газдите „дишат“ во текот на неделата, а излегува дека четврток е идеален ден да се побара покачување бидејќи претпоставените се поблаги тој ден затоа што психички се подготвуваат за претстојниот Викендов, нашите древни веруваа дека среда наутро е најдобро време за тоа.

Од друга страна, според верувањата, сите трансакции што ги правите навечер водат во пропаст, а пари не се позајмуваат во вторник. Освен пари, не е добро да позајмувате леб и сол, бидејќи се сметало дека финансиската сигурност ќе го напушти вашиот дом.

За парите да ви ја „сакаат“ куќата и буквално да ви се залепат, на денот на исплатата на платата не треба да вадите ниту динар од сметката . Целата плата треба да преноќи во вашиот дом, што во денешно време би значело на вашата сметка.

Навики кои привлекуваат пари во куќата
Нашите баби и дедовци сè уште веруваа дека ако ги исчистите трошките од масата со голи раце или свиркате во куќата, парите едноставно ќе го заобиколат вашиот дом. Затоа со ситни книжни пари ги наполнија џебовите од алиштата што висат во плакарот.

Домаќинките ја закрпиле и најмалата дупка во џебот бидејќи верувале дека парите полесно ќе ви течат од рацете. За да имаат што повеќе пари во куќата, се грижеле да не фали копче од ниту една кошула или капут, а откако ќе ја изметеле куќата или дворот, ја ставале метлата со рачката надолу.

„Киднапирано – проколнато“ или „Како дојде, така помина“
Коцкарските пари, пронајдените пари, оштетена банкнота или зарѓосана паричка не носат среќа, па нашите предци не ги чувале во паричникот. Напротив, во првата прилика им ги даваа на посиромашните од себе или ќе ги потрошат што е можно поскоро.

Голема банкнота е финансиски талисман
Старите една година ја чувале банкнотата со највисока апоен што ја имале во домот, бидејќи верувале дека ќе се наполни со енергија на домаќинството и ќе почне да привлекува пари во домот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *