УТРЕ ЈА СЛАВИМЕ ГОЛЕМАТА ЗАШТИТНИЧКА НА ЖЕНИТЕ: Кажете молитва да ви се остварат желбите

УТРЕ ЈА СЛАВИМЕ ГОЛЕМАТА ЗАШТИТНИЧКА НА ЖЕНИТЕ: Кажете молитва да ви се остварат желбите

Православна црква и верниците утре со неа го слават денот на Светата маченичка Јулијана и шестотини и триесет маченици.

Светата маченичка Јулијана се смета за заштитничка на жените и девојките, но и на сите оние кои неправедно страдаат . Народното верување вели дека дамите денес ќе ја добијат секоја желба со спомнување на името на Света Јулијана и изговарање на оваа молитва:

Те сакам, Младоженецу, и страдам во потрага по Тебе, и сум распнат и погребан во Твоето крштение. И страдам за Тебе, за да царувам со Тебе, и умирам за Тебе, за да живеам со Тебе. Прими ме како чиста жртва, жртвувана со љубов за Тебе. Преку нејзините молитви , како Најмилостив, спаси ги нашите души.

Светата маченичка Јулијана е ранохристијанска светица која живеела во Никомидија кон крајот на III век. Иако живеела во домот на незнабошците, рано ја слушнала проповедта на христијанинот и поверувала во Христос и Бог.

Некој римски сенатор Елевсиј бил нејзин свршен. За да го одврати од неа, Јулијана му рекла дека нема да се омажи за него доколку тој не стане епископ на тој град. Тоа му го предложила мислејќи дека никогаш нема да стигне до таа позиција.

Меѓутоа, Елевсиј се потрудил и станал епарх на Никомидија. Јулијана тогаш му открила дека е христијанка и дека не може да се омажи за него додека тој не ја прифати нејзината вера, велејќи: „Која е вредноста за нас да бидеме обединети во телото.

Елевсиј тогаш се изнервирал и го тужел нејзиниот татко. Нејзиниот татко ја критикувал и тепал, а потоа ја предал на мачење во епархијата. Во христијанската традиција се спомнува дека Јулијана била исцелена од Исус Христос во затвор и се појавила пред епископот сосема здрава. Епархот потоа ја фрлил во запалена печка, но огнот не и наштетил. Гледајќи го тоа, многумина поверуваа во Исус. 500 мажи и 130 жени го прифатиле христијанството.

Сите биле осудени на смрт од епископот и наредил да бидат исечени со меч. Јулијана беше осудена на истата судбина. Нејзината глава била отсечена во 304 година.

Во христијанската традиција се спомнува дека Божјата казна набрзо дошла во Елевсида и дека неговиот брод бил урнат во морето. Сепак, тој не се удавил, туку допливал до остров, каде што кучињата го растргнале и го изеле.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *