Секоја куќа ги има овие СЕДУМ РАБОТИ, а тие се вистински ОТРОВ: Немате поим колку се опасни

Секоја куќа ги има овие СЕДУМ РАБОТИ, а тие се вистински ОТРОВ: Немате поим колку се опасни
За долг и здрав живот, важно е да се заштитите од штетните хемикалии кои се кријат таму каде што најмалку ги очекуваме.

Бисфенол А
Каде се наоѓа: Составен дел е на лименки во кои се чува храната, а се користи и за производство на пластични шишиња и други предмети од овој материјал.

Штетни последици: Ја отежнува работата на ендокрините жлезди, а во организмот делува слично како и хормонот естроген кој може да предизвика предвремен пубертет, проблеми со плодноста, а воедно и да го наруши правилното функционирање на срцето.
Како да го избегнете: Јадете здрава, свежа и органски одгледана храна и ограничете ја употребата на конзервирана и пластична храна и пијалоци.

Атразид
Каде е пронајден: Хербицид кој најчесто се користи за контрола на плевелите на прехранбените култури.
Штетни последици: Го менува хормоналниот баланс кај луѓето и предизвикува неплодност.
Како да го избегнете: Кога работите во градината, користете органски ѓубрива и ограничете ја употребата на сериозни пестициди и хербициди.

Фталати
Каде се наоѓаат: Фталатите најчесто се додаваат во пластичните предмети за да се зголеми нивната подвижност и да се задржи секој вештачки мирис што е можно подлабок. Затоа тие можат да се најдат во широк спектар на предмети од пластични завеси за туширање до лакови за нокти до бои за ѕидови.

Штетни последици: Ја нарушуваат хормоналната рамнотежа во организмот, а особено го нарушуваат лачењето на тестостерон и женскиот хормон естрадиол, кој е важен за развојот на женските гради.Како да ги избегнете: Избегнувајте производи со вештачки мириси, производи направени од винил кои содржат фталати и обидете се да ја чувате храната во стаклени и керамички садови.

Перхлорати
Каде се наоѓаат: Тие се составен дел на ракетното гориво, запаливите направи за огномет и ракетите, така што секоја област каде што овие производи се тестираат, пукаат или деактивираат е „заразена“ со него. Некои студии открија значителни количини на перхлорат во јајцата, млечните производи и овошјето и зеленчукот одгледувани во такви области.

Штетни последици: Влијае на работата на тироидната жлезда, која ги контролира сите хормони во телото, особено затоа што го спречува да го прима јодот што му е потребен за нормална работа.
Како да ги избегнете: Секогаш е добро да се знае потеклото на храната што ја јадеме, но во овој случај е многу тешко да се избегне храна која содржи перхлорати. За да се намалат ефектите од ова соединение, корисно е да се јаде храна богата со јод, како што се морска храна или обична јодирана сол

Олово
Каде се наоѓа: Најголемиот „загадувач“ со олово е подобар за ѕидови на база на овој метал, а може да се најде и во вода што не е правилно филтрирана или поминува низ стари цевки.
Штетни последици: Оловото е отров кој тешко се исфрла од организмот, а може да предизвика низа проблеми. Го зголемува нивото на хормонот кортизол во организмот, кој повеќе се лачи во стресни ситуации.

Како да го избегнете: Јадете здрава и органски одгледана храна и пијте филтрирана вода. Ако започнувате со реновирање на домот, не заборавајте за водоводот.

жива
Каде се наоѓа: Живата е нуспроизвод на тешката индустрија што може да се најде во многу риби и морски плодови.

Штетни последици: Големото количество на жива во телото влијае на менструалниот циклус на жената и нејзината овулација, но ги оштетува клетките на панкреасот, кој произведува инсулин и го регулира нивото на шеќер во крвта.
Како да ги избегнете: Не избегнувајте да јадете риба и морски плодови, туку изберете помали примероци како што се јадранските сардини. Колку е помала рибата, толку е помала веројатноста да го апсорбира овој метал.

Перфлуорирани хемикалии (PFCs)
Каде се наоѓаат: Се користат за производство на садови со нелепливо дно, за изработка на теписи, облека што е направена на начин што ја отфрла нечистотијата, но и за пакување храна – на пример, кутија за пица или кесичка пуканки наменета за подготовка во микробранова печка.

Штетни последици: Овие хемикалии влијаат на правилното функционирање на тироидната жлезда, а со тоа и на сите хормони во телото. Некои студии покажаа дека честото изложување на нив ја намалува плодноста кај двата пола.

Како да ги избегнете: Прочитајте ги декларациите и добијте информации од специјализираните продавачи за храната и приборот што сакате да ги купите и користите во вашиот дом.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *