ЕВЕ КАКО ПРАВИЛНО ДА ЗАПАЛИТЕ СВЕЌА ВО ЦРКВАТА: Сите грешиме, РЕТКО КОИ ГО ЗНААТ ОВА

ЕВЕ КАКО ПРАВИЛНО ДА ЗАПАЛИТЕ СВЕЌА ВО ЦРКВАТА: Сите грешиме, РЕТКО КОИ ГО ЗНААТ ОВА

Свеќата е цилиндричен предмет излеан од восок низ кој се навојува фитил. Служи како извор на светлина, а својата функција ја извршува со пламенот што се создава со согорувањето на фитилот. Свеќите се користат за осветлување и за религиозни цели.

Свеќите во православната црква се користат во богослужбата, а верниците се поклонуваат (запалени) за: покојниците, за здравје на своите најблиски и за слава Христова.

Кога ќе послужиме (запалиме) свеќа за покој на душата, се прекрстуваме и велиме: Господи, спомни си го заспаниот слуга или на твоите слуги (името на покојникот) и дарувај му вечно блаженство, а потоа да го бакнеме свеќа и послужете ја. За покојникот – свеќата симболизира дека душата на покојникот преминала од земниот живот во вечен живот, живот на светлина и вистина, каде што свети светлината на лицето Божјо. За здравје – да се прекрстиме и да кажеме: Господи, сети се на својот слуга или на твоите слуги (имиња) и дарувај му (ним) здравје, среќа и напредок, потоа, да ја бакнеме свеќата (свеќите) и да ја послужиме.
Нема празник или ден кога не се служат (палеат) свеќи за заминатите. Се заработуваат и на Божиќ, Велигден или на кој било друг празник.

Кај народот постои мислење дека во горилниците каде што се служат (запалени) свеќи, горниот дел е за здравје, за живите, а долниот дел од горилникот е за покојникот, таа поделба е вештачка и нема никакво значење. , во Господ сите се живи, па може да се служат свеќи за здравје и во долниот и во горниот дел на горилникот, истото важи и за покојникот. Кој не сака да го прифати ова, нека се држи до поделбата, за здравите во горниот дел, за починатите во долниот дел на горилникот.

Свеќата треба да биде направена од чист пчелин восок. Како што пчелата собира миризлив сок и полен од разни чисти и миризливи цвеќиња, така и молитвата на верникот и неговото семејство треба да потекнува од неговото чисто срце и неизвалкана, миризлива душа.

ШТО ПРЕТСТАВУВА СВЕЌАТА (СИМБОЛИЗИРА)?
Светлината на свеќата е симбол на Божеството, бидејќи Богот во кој веруваме, Светата Троица, живее во недостапна светлина; Господ Исус Христос се нарекува „Сонце на правдата“.
Светлината на свеќата ја означува светлината Христова, евангелското учење, кое ги осветлува нашите животни патишта.

Светлината на свеќата дава топлина, и означува топлина, т.е. топлина, нашите молитви и нашата љубов кон тој светец или личност на која му служиме (запалиме) свеќа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *