ДЕНЕС ЈА СЛАВИМЕ ПРВАТА СЛАВА ВО НОВАТА ГОДИНА: Еве што треба да правите ако имате ДЕЦА, ВАЖНО Е

ДЕНЕС ЈА СЛАВИМЕ ПРВАТА СЛАВА ВО НОВАТА ГОДИНА: Еве што треба да правите ако имате ДЕЦА, ВАЖНО Е

Првата слава во Новата година е Свети Игнатиј, познат како Богоносец. Да потсетиме дека Божиќниот пост се уште трае, па и оваа прослава е посна.

Свети Игнатиј , ученик на Јован Богослов, е познат и како Игнатиј Антиохиски. Тој бил наречен Богоносец затоа што Исус Христос го држел во раце кога бил дете.

Тој бил трет патријарх на Антиохиската црква, го вовел антифонскиот начин на пеење во црквата. Тој одбил да го признае идолопоклонството, поради што бил фрлен кај лавовите во Рим во 106 година.

Ѕверовите го растргнаа, но неговото срце остана недопрено. Велат дека и денес му се јавува на секој што во неволја ќе го повика на помош.

Денеска кај нас не се вршат тешки работи, особено женски. На некои места овој ден, кој изобилува со ритуални активности, се нарекува и Ден на кокошката или Божиќ. Децата денес треба да се охрабрат да растат што е можно повеќе оваа година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *