ЗАРАБОТУВАМ 80 ЕВРА ДЕН ВО ЗИМА: Работата е лесна, а заработката одлична

ЗАРАБОТУВАМ 80 ЕВРА ДЕН ВО ЗИМА: Работата е лесна, а заработката одлична

И кога ќе заврши сезоната на зелка и пиперки, земјоделецот Његош Стојадиновиќ од Пријепоље не мирува. Од ноември до мај прави метли од гранчиња од бреза, кои се многу барани.
Работата е лесна, а заработката солидна, па овој вреден човек не се двоуми да ги засука ракавите и да тргне во кампања со ножички.

„Суровината најмногу ја наоѓам во околните шуми, каде што има многу бреза. Во текот на зимата, кога е завршена работата на терен, правам снопови млади гранки со различна должина, кои ги пакувам и подоцна ги нудам клиенти.

Ова го работам последниве 15 години затоа што не е тешка физичка работа, дури и повисоки луѓе ја работат, само ножици ви требаат и тука е профитот.За еден час подготвувам околу пет снопови и кога ќе се размножите за 350 динари, тука е добивката“, вели Његош, познат одгледувач на зеленчук во регионот Полим, за РИНА.

Секој што мете знае дека најквалитетната и најдобрата метла за таа работа е од брзи гранчиња, затоа Његош продава се што прави. Покрај домашните клиенти, за неговиот производ се интересираа и клиенти од регионот.

“Периодот на шпиц е од ноември до мај, кога продавам до 10.000 снопови од овие корисни гранчиња. Можам да ги продадам во неограничени количини бидејќи побарувачката е голема, а цената е достапна. Покрај тоа што гранчињата сам ги собирам, поради големиот број муштерии, почнав и да „Секој сноп тежи околу седум килограми и лесно се транспортира до клиентите“, додаде Стојадиновиќ.
Освен за правење метли од овие гранчиња, брезата е корисна и за многу други работи.

„Има многу лековити својства, покрај тоа што од него може да се исцеди сок, може да се користи и за чај, но и во прехранбената индустрија.
За мене како земјоделец работата со метли во текот на зимата е одличен приход, кога можам да заработам и до 80 евра дневно“, заклучи Стојадиновиќ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *