ДОМАЌИНКИ, ОВИЕ МЕСТА ВО КУЌАТА ТРЕБА ДА ГИ ЧИСТЕТЕ СЕКОЈДЕН: Еве каде се таложат голем број БАКТЕРИИ

ДОМАЌИНКИ, ОВИЕ МЕСТА ВО КУЌАТА ТРЕБА ДА ГИ ЧИСТЕТЕ СЕКОЈДЕН: Еве каде се таложат голем број БАКТЕРИИ

Ништо страшно нема да се случи ако прескокнете еден ден за чистење на овие работи и површини, но не треба да заборавиме дека редовното одржување на домашната хигиена го олеснува животот и го подобрува здравјето на домаќинството.

Тетратки во кујната
На работните површини во кујната ја чистиме храната и ги сечкаме состојките за подготовка на оброците, фрламе кеси, клучеви, пошта и многу други работи. Не сме изненадени што овие места можат да бидат многу валкани. Токму затоа треба да ги чистиме и дезинфицираме. Задолжително исплакнете го сунѓерчето пред да исчистите различни површини за да избегнете ширење на бактерии од едно до друго место.

Туш кабина
Најлесен начин да се намали појавата на бигор и мувла во бањата е секојдневното чистење. Ова особено се однесува на туш кабината, која треба да се избрише и суши по секоја употреба.

Мијалник
Бактериите од рацете остануваат на страните на мијалникот по миењето. Верувајте ни, тие се таму дури и ако не можете да ги видите со голо око. За да спречите таложење на нечистотија, би било добро да го миете мијалникот секој ден и на тој начин ќе ја отстраните потребата од интензивно чистење на бигорот од оваа санитарна опрема.

Валкани садови
Остатоците ни го отежнуваат миењето садови и бараат повеќе вода за да ја завршиме работата. Покрај тоа, тие привлекуваат несакани инсекти во нашата кујна. Токму затоа е добро да се мијат садовите веднаш по употребата.

Подот во кујната
Ако сте готвеле, постои голема веројатност парче храна да ви паднало на подот околу шпоретот. Брзо поминете преку оваа област со соодветен детергент за да ја намалите можноста за привлекување инсекти во вашиот дом.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *