НА 1 ЈАНУАРИ СИТЕ МОРА ДА ПОЧИТУВАТЕ ЕДНО: Верувањето вели дека само така ќе имате ПАРИ

НА 1 ЈАНУАРИ СИТЕ МОРА ДА ПОЧИТУВАТЕ ЕДНО: Верувањето вели дека само така ќе имате ПАРИ

Без разлика дали се сметате за суеверна личност, некои мали правила и ритуали се пренесуваат од година во година, така што на одреден начин станале дел од нашата култура. Можете да ги отфрлите или не, во секој случај, забавно е да се знаат некои од суеверија кои влегуваат во новата година.

Следниве се најчестите верувања кога станува збор за правилата на однесување кои важат за претходниот ден, како и првиот ден од новата година (31 декември и 1 јануари), а за кои се верува дека носат среќа во наредната година.

Новогодишна вечера
Кога станува збор за празничната трпеза, според верувањата на некои култури, ако подготвувате јадење со месо, пожелно е тоа да биде месо од животни кои немаат крилја (затоа нема пилешко и мисирка). Според одредени народни верувања, вие се грижите благосостојбата да остане во вашата куќа, односно таа да не „одлета“ од вашата трпеза.

Работна година
Направете некоја симболична работа на првиот ден од Новата година, иако е празник. Ако сте добиле календар на подарок, запишете го датумот, неколку зборови… задржи го вниманието, размислувај за работата барем неколку минути тој ден. Според верувањето, овој чин симболизира дека во текот на наредната година ќе имате доволно работа и дека тоа ќе го правите со волја.

Бакнежи за среќа
Задолжително споделувајте бакнежи со саканите на полноќ. Ова се смета за потврда дека вашата љубов и блискост ќе продолжат и во наредната година.

Слично на обичајот што важи за Божиќ, важно е и кој прв ќе влезе во вашиот дом по полноќ, односно на 1 јануари. Ова е важно бидејќи се верува дека оваа личност ќе има значително влијание врз вашиот живот во наредната година.

Црвено за среќа
Добро познато правило вели дека во пресрет на Новата година треба да облечете нешто ново. За среќа во љубовта, се верува дека е добро да се носи црвена облека.Постојат неколку верувања во врска со тоа што не треба да се прави во овие два дена.

Дури и ако не сте љубител на смс пораки, телефонски повици, праќање мејлови… не пропуштајте да им ја честитате Новата година на вашите драги луѓе, како и да одговорите на честитките. Ова симболично ги зајакнува врските меѓу вас, развива чувство на топлина и пријателство.

На самиот почеток на годината избегнувајте да позајмувате пари. Симболиката е јасна – укажува дека во текот на годината ќе имате материјални проблеми, односно нема да имате доволно пари. Ова верување секако не се совпаѓа со вашата досегашна практика, а тоа е дека на 1-ви јануари ништо не треба да се вади од дома. Иако сите сакаме да разменуваме колачи, разни слатки и јадења кои сме ги подготвиле за новогодишната ноќ, сепак, според ова верување, тоа не треба да се прави. Почестете ги сите ваши гости, тоа секако е добар знак, но кога ги посетувате другите, не носете ништо од храната. За тоа почекајте до 2 јануари.

Во некои култури, перењето алишта на 1 јануари е неприфатливо. Имено, се смета дека миењето што било треба да се сведе на минимум, бидејќи тоа може лошо да се одрази на здравјето на домаќинството во наредната година.

Исто така, обидете се да бидете внимателни со садовите и воопшто со нештата што се кршат, бидејќи кршењето работи се смета за лоша среќа.
Познати се и неколку длабоко вкоренети суеверија поврзани со времето во тие два дена.

Доколку тој ден дува јужен ветер, тоа е знак дека годината што доаѓа ќе биде добра и богата. Ако дува северен ветер, тоа е знак дека цела година ќе биде студена и со лошо време. Ако дува источен ветер – годината може да донесе недостиг и неволји. Ако 1 јануари е светол и сончев ден, без ветер, тоа е знак дека ни претстои среќна и бериќетна година.

За среќа со пари
Мал ритуал – ставете пари во секој паричник што го имате дома. Тоа е знак дека следната година ќе тече во просперитет. За среќа со парите, се верува дека е добар знак во новата година да влезете без долгови и неплатени сметки.
Бебињата родени на 1 јануари се сметаат за „среќни деца“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *