ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ СВЕТИОТ ПРОРОК АГЕЈ: Самото неговото име носи СИЛНА ПОРАКА, не заборавајте да го НАПРАВИТЕ ова!

ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ СВЕТИОТ ПРОРОК АГЕЈ: Самото неговото име носи СИЛНА ПОРАКА, не заборавајте да го НАПРАВИТЕ ова!

Православната црква го слави празникот посветен на Светиот пророк Агеј, еден од првите тројца пророци во христијанството, чие име во превод значи мој празник.

Според легендата, Светиот пророк Агеј бил првиот од тројцата пророци покрај Захарија, неговиот современик, и Малахија, кој живеел околу сто години подоцна.Агеј потекнувал од племето Леви и живеел во 5 век п.н.е за време на ропството на Евреите .

Работел на реставрација на Соломоновиот храм во Ерусалим, но Самарјаните постојано го прекинувале. Сепак, Агеј не се откажал, а Зоровавел и свештеникот Исус му помогнале во работата. Така живеел за да види изграден дел од храмот. Се сеќава дека Агеј пророкувал за оваа градба: „Славата на домот на овој последен ќе биде поголема од онаа на првиот, вели Господ Саваот“.

Изградбата на храмот на Соломон го охрабри еврејскиот народ и му даде поттик да се ослободат од ропството. Според преданието, светиот пророк Агеј умрел во длабока старост. Освен денес, православните христијани се сеќаваат и на Агеј заедно со другите старозаветни пророци, во неделата на Светите Отци (неделата пред Божиќ). Овој старозаветен пророк и денес многумина го почитуваат.

Традицијата вели дека неговиот празник е добар ден за гатање и гатање – дали со читање на дланка, гледање во грав, листови од чај, кафе или картички.

Исто така, се верува дека помош ќе има секој што искрено и од срце се моли во името на овој Свет Пророк: „Го празнуваме споменот на твојот пророк Агеј, Господи, затоа Те молиме, спаси ги нашите души“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *