1 РАБОТА МОРА ДА СЕ НАПРАВИ НА 1 ЈАНУАРИ: Само така ќе привлечете РАБОТА И ПАРИ во текот на целата година

1 РАБОТА МОРА ДА СЕ НАПРАВИ НА 1 ЈАНУАРИ: Само така ќе привлечете РАБОТА И ПАРИ во текот на целата година

Новата година е период полн со интересни работи и пораки поврзани со неа. Исто така, како и секој празник, постојат обичаи кои се повеќе или помалку популарни и познати. Не интересираше какви обичаи или суеверија се поврзани со прославата на Новата година. Што треба, а што не треба да се прави за Нова година? Ви откриваме дел од обичаите поврзани со Новата година. Дали ви се познати? Дали и вие ги почитувате? Можеби ќе започнете откако ќе го прочитате овој текст! Па еве неколку новогодишни суеверија.

Препорачливо е да се јаде свинско месо во зелка за Нова Година. Се заснова на народните верувања. За разлика од кравата, која е мирно животно, свињата е динамична. Затоа се верува дека во наредната година ќе напредуваат оние кои јадат свинско месо на новогодишната ноќ. Исто така, не треба да јадете пилешко и мисирка. Причината за ова е што овие животни се сметаат за „валкани“ во многу култури. Всушност, оваа „нечистотија“ е израз на сиромаштија.

На први јануари треба да направите нешто ситно, што ќе значи дека ќе има работа и пари и во следната година. Сепак, не треба да претерувате бидејќи ако работите многу, а особено ако започнете нова активност, тоа значи дека нема да имате успех во наредната година.

За новогодишната ноќ би било добро да облечете нешто ново бидејќи тоа означува дека ќе се повторите во следната година. Исто така, познато е дека треба да носите црвени гаќички бидејќи носат среќа во љубовта.

Отворете ги вратите и прозорците и правете многу врева. Отворените прозорци го олеснуваат поминувањето на старата година и пристигнувањето на новата. Злите духови се бркаат со врева и радост, затоа обидете се да го направите што погласно!

Бебињата родени на 1 јануари се сметаат за среќни деца.
На 1-ви јануари не треба да вадите ништо од дома. Тоа значи буквално ништо, дури ни ѓубре.
На првиот ден од Новата година не треба да перете алишта или садови. Ова, велат, симболизира дека во наредната година некој ќе исчезне од куќата.

Треба да внимавате да не скршите ништо на први јануари бидејќи тоа се смета за лош знак. Исто така, избегнувајте да плачете бидејќи се верува дека тоа ќе ве следи во текот на целата година.
Постојат и некои верувања поврзани за тоа какво е времето на први јануари:

Ако дува ветер од тој ден од јужен правец, тоа значи дека годината ќе биде добра и богата.
Ако дува од север, цела година ќе биде лоша и со студено време.

Ако дува од исток, годината ќе донесе недостиг и неволји.Ако дува ветер од запад, ќе има доволно риба и млеко, но некоја важна светска личност ќе умре.
Ако воопшто нема ветер, чекаме весла и богата година.

Ова се дел од суеверија и обичаи за Нова Година. Најпрво, сфатете ги овие како точки на интерес, почитувајте некои ако ви се допаѓаат, но секако не дозволувајте ништо да влијае на вашата новогодишна прослава!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *