ДЕНЕС Е РОДЕНДЕН НА СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ: Верниците да ја кажат ОВАА МОЛИТВА за среќа и ЗДРАВЈЕ!

ДЕНЕС Е РОДЕНДЕН НА СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ: Верниците да ја кажат ОВАА МОЛИТВА за среќа и ЗДРАВЈЕ!

Роден е како Стојан Јовановиќ во селото Мркоњиќи, Поповоле, кај Требиње во Херцеговина, од мајка Ана-Анастасија и татко Петар Јовановиќ, според традицијата, на 28 декември 1610 година, во богобојазно семејство на херцеговски селани.

Плашејќи се од крвна почит, родителите на Стојан на дванаесет години го испратиле во затскриениот манастир Завала, каде што неговиот вујко, игуменот Серафим, веќе бил игумен. Таму го учеле црковна писменост. По неколку години, Стојан се преселил во Тврдошкиот манастир во Требиње, каде по завршувањето на манастирското училиште конечно го добива монашкиот тон и свештенички чин, станувајќи парохиски свештеник на Поповоље.

Влошувањето на условите во манастирот, особено поради унијатските притисоци од Дубровничката архиепископија и самоволието на турските власти и желбата за подлабок подвиг го водат како архимандрит во Пеќската патријаршија и со благослов на патријархот Паисиј Јањевац. , понатаму до Света Гора, а потоа до Влашка и Украина. Оттаму се враќа со подароците на локалните владетели на настраданиот народ на Херцеговина.

Во 1638 година, архимандритот Василије е ракоположен во Пеќ со одлука на Светиот синод за митрополит Херцеговин, со обновена титула Свети Сава – Митрополит Заумски. Подоцна ќе ја додаде титулата Скендеријски. Принцот Лука Владиславиќ (татко на Сава Владиславиќ) го придружувал на патувањето до Пеќ и назад, кога Острог бил богато надарен.

Неговиот живот бил во постојана опасност од Турците. Беше прогонуван и клеветен од милитантните римокатолички мисионери и прелати. Бил соборен од митрополитскиот трон во Требиње од лажниот епископ на унијатските Савати во 1641 година. Тој беше изложен на ароганцијата на племенските кнезови и непослушните поглавари на Ускок. Сепак, тој пристигнувал секаде каде што го однеле задачите на неговата архиепископска служба, од Мостар, Требиње, Билеќа и Херцег Нови до Пљевља, Морача, Оногошт и Бјелопавлиќ.

Како архиепископ живеел во манастирот Тврдош и оттаму ги зајакнувал своите верници во православието, заштитувајќи ги од турските ѕверства и латинските лукавства. Кога Турците го уништиле Тврдош, Василије се преселил во Острошкиот манастир каде го продолжил својот строг подвижнички живот.

Починал во 1671 година. Неговите мошти и неговиот гроб се чуваат во манастирот во Острог до денес. И христијаните и муслиманите веруваат во нивната моќ на исцелување и утеха. Секоја година на Денот на Троица во Острог се одржува големо Национално собрание.Нему му е посветен манастирот Свети Василиј Остроски.Православна црква го слави Свети Василиј Острошки на 12 мај според Грегоријанскиот календар (29 април според јулијанскиот календар).

ЧУДАТА НА СВЕТИ ВАСИЛИЈ
„ Свети Василиј ОСТРОШКИ е голем чудотворец чии чудотворни дела се познати и надвор од границите на Српската православна црква . Црквата во која лежат моштите на светецот Остро е исполнета со пријатен мирис кој го восхитува секој поклоник“, стои на официјалната веб-страница на манастирот Острог.

„Фактот за нераспадливоста на телото на овој голем светител е феномен сам по себе, кој ние христијаните го нарекуваме чудо. Овој феномен може да се разбере и објасни само со светиот живот на светецот Острошки. И животот на Свети Василиј беше навистина живот во Бога, живот изграден според Христа, во Кого сè беше Христос.

Уште поголемо чудо и доказ за светоста на Свети Василиј е чудотворната сила на неговото нераспадливо тело. Тој, кој во својот земен живот повеќе личеше на ангел отколку на човек, го подигна својот дух на Божјиот престол и го овековечи своето тело. Тоа свето тело во текот на својот земен живот било храм на Светиот Дух, а откако се разделил со својата богокопнежлива душа, станало богатство на Божјата благодат.

Во нашата српска црква, свети Василиј од Бога беше одреден за посебна мисија , за помошник и исцелител на сите неволни и болни, кои со цврста вера и љубов доаѓаат и му пристапуваат како голем чудотворец и Божји угодител. И денес Острошкиот испосник, каде што свети Василиј се подвизуваше и каде почиваат неговите свети мошти, е своевидна Витезда, лекувалиште, каде што многумина: болни, куци, суви, згрчени и душевно болни ја наоѓаат Божјата милост и од каде заминуваат. дома здрав и со душа и со тело.

Невозможно е да се избројат различните чуда, кои Господ преку него ги правел и кои секојдневно ги прави и ги покажува на секој што доаѓа и бара помош од Господа преку овој голем светител, голем богоугодник, голем архиереј и учител, молитвен. , подвижник, ревносен светител од православната вероисповед, Василиј Острошки, познат низ вселената по своите чуда“, се наведува на веб-страницата на манастирот Острог.

Молитвата за здравје му се чита на свети Василиј, големиот Божји угодител кој исцели илјадници и илјадници луѓе, молете се секогаш за нас , барајте од Господа секое добро.

Молитва до Свети Василиј Острошко:
Свети Василиј, голем Божји угодител, помогни им на сите, вклучително и мене. Голем бранител на православната вера, заштити и нас кои ја држиме твојата света вера, а ние со надеж ти пристапуваме. Велики архиепископи Божји, моли се на Семоќниот Бог за сиот свој народ и на крајот за мене недостојниот и последниот.

Витез на Тврдош и подвижник на Острош, спаси не од видливи и невидливи беди. Српската земја те запали како вечна свеќа пред престолот на Живиот Бог, па сега осветли ни ги патиштата и разреши ја тагата.

Ти ја стопли студената Острошка пештера со твоите молитви и солзи, па сега со дух Божји стоплете ги нашите срца, за да се спасиме и да Го прославиме Севишниот Бог и Тебе Светецот Божји.

Од сите страни на светот ти дојдоа болни и неволни, а ти им помагаше: ги избркаше демони, ги скина ѓаволските врски, на луѓето им даваше ментално и физичко здравје. Така помагаш сега, крстени и некрстени , како и секогаш, сите, вклучително и мене.

Ти беше помирувач на раскараните браќа, помири ги и сега сите што се караат, браќа неусогласени, развесели ги тажните, скроти ги самоволните, исцели ги болните.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *