ДЕНЕС СЛАВИМЕ СВЕТИ МАЧЕНИЦИ: ОВАА МОЛИТВА задолжително изговорете ја заради вашите најблиски!

ДЕНЕС СЛАВИМЕ СВЕТИ МАЧЕНИЦИ: ОВАА МОЛИТВА задолжително изговорете ја заради вашите најблиски!

Кога царот – наследникот на Деци Кумврикиј почна безмилосно да ги мачи и убива христијаните, пред него излезе бестрашниот Леукиј и, обезличувајќи го, му рече: „Зошто се избори за својата душа, о Кумврикиј?“ Разбеснетиот судија веднаш наредил да го тепаат и мачат, а на крајот бил исечен со меч.

Намачениот Левки отишол на обезглавување весело како на свадба. Гледајќи ја смртта на храбриот Левкис, блажениот Тир се разгоре од божествена ревност, па како Левкис и тој застана пред судијата и го обвини за злосторства и неверување во единствениот вистински Бог. И тој ќе биде тепан и фрлен во затвор. Невидливата рака Божја го излечи од раните, му ја отвори затворската врата и го изведе надвор . Тир веднаш отишол кај епископот Кесариски Филеј за да биде крстен од овој. По крштевањето пак ќе биде фатен и мачен, но маките ги поднесувал како во сон, а не во реалноста. Многу идоли паднаа со силата на неговата молитва.

Гледајќи го тоа идолскиот свештеник Калиник се обратил во Христовата вера. И тој и Тирс беа осудени на смрт. Калиник го исечеа со сабја, а Тирса ја ставија во дрвена кутија, за да ја изгребат со пила. Но, Божјата сила не го дозволи тоа, а пилата не можеше ниту да го исече дрвото.

Тогаш Тир ја отвори устата од градите, се помоли на Бога, благодарејќи му за страдањата и мирно му го предаде духот на својот Господ. Кон крајот на IV век, цезарот Флавиј изградил црква на Свети Тирс во близина на Цариград и во неа ги положил моштите на својот светител. Светецот ѝ се јави во видение на царицата Пулхерија и и препорача да ги погреба посмртните останки на мачениците покрај неговите мошти.

Светите маченици Филимон, Аполониј, Аријан и други
Во времето на Диоклецијан, некој судија Аријан бесно ги мачел христијаните во Египет. Затоа, фатете го Аполониј и подгответе го за мачење. Овој се плашеше од маките, па подмити еден познат музичар Филимон, неевреин, за наместо него, преправен во одело, да им принесе жртва на идолите.

Но, кога Филимон застана пред идолите, светлината на христијанската вера наеднаш засвети во неговото срце и се прекрсти. Потоа излезе и почна да вика: „Јас сум христијанин! слуга на Христос живиот Бог!“ Кога го слушна тоа, судијата се насмеа мислејќи дека Филимон се потсмева на христијаните. Тогаш Филимон ќе биде мачен со страшни маки. Дожд од небото падна врз него и го крсти.

Конечно, и Филимон и Аполониј беа исечени од судијата Аријан. Но, тогаш и Аријан стана христијанин, откако на чудесен начин го излечи своето слепо око на гробот на Филимон. Осуден на смрт од царот Диоклецијан и погубен со четворица војници, кои исто така се прогласиле за христијани.

Ти си ја познал верата, си го исповедал Христа, си го предал телото за да си ја спасиш душата, Затоа твоето име свети на небесата и свети во црквата, огновите не се гасат. Молете се за нас, бесмртни јунаци, Да се ​​избркаат од нас облаците на гревот, блажени Левки и Тирсе витешките Калинихи, славниот Филимон, а останатите пак, тешко поднесувајте ја болката, Но сега сте граѓани на една. подобар свет, Молете се за нас, убави светилници, Молете се за црквата, Божји маченици. Ти ја знаеш љубовта, небесна сопственост, Земјата не ѝ го знае вистинското име, Сето тоа го гледаш во Синот Божји, Во знакот на грмушка и крваво чело. Сега сте блиску до Бога и го гледате Моето лице, покријте ги нашите гревови со вашите молитви.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *