Како Бог влијае на Вас секој ден, а не сте ни свесни за тоа: Ова ќе Ви ги отвори очите!

Како Бог влијае на Вас секој ден, а не сте ни свесни за тоа: Ова ќе Ви ги отвори очите!

Во животот често ни се случуваат работи кои не ги разбираме, но кои всушност имаат подлабоко значење. Оваа поучна приказна нека фрли нов поглед на работите што се случуваат во вашиот живот.

Јас: Боже, да те прашам нешто?
Бог: Секако.
Јас: Вети ми дека нема да се лутиш.
Бог: Ветувам.

Јас: Зошто дозволи толку многу работи да ми дојдат?
Бог: Што сакаш да кажеш?
Јас: Па, утрово заспав!
Бог: Да.

Јас: Ми требаше цела вечност за да ми запали колата!
Бог: Да, видов…
Јас: Добив сендвич за ручек што не го нарачав – и морав да чекам!
Бог: И?

Јас: На пат кон дома, од работа, батеријата ми се испразни токму кога имав важен повик…
Бог: Да, знам.

Јас: И како тоа да не беше доволно, доаѓам дома и сакам да се опуштам во нов масажер, а тој не функционира! Ништо не ми одеше добро денес! Зошто дозволи сето ова да се случи?!

Бог: Ако завршиш, дозволи ми да објаснам. Гледаш, утрово ангел на смртта стоеше покрај твојот кревет, а јас испратив еден од моите ангели да се бори со него за твојот живот. А во меѓувреме те оставив да спиеш.

Јас: (Скромно) О, навистина?
Бог: Не дозволив веднаш да ти запали колата, затоа што токму тогаш на пат беше пијан возач, кој ќе те удреше ако му беше на патот.

Јас: (Непријатно) Ах.
Бог: Личноста што ти направи сендвич за ручек беше болна и јас не сакав да го добиеш тој вирус. Знаев дека не можеш да бидеш далеку од работа.

Јас: (Засрамено) Оо…
Бог: Твојот телефон престана да работи токму кога личноста со која разговараше сакаше да те излаже и да те изневери за некои работи, поради што можеше да останеш без работа.

Јас: (Тивко) Разбирам, Боже.
Бог: И да, тој твој нов масажер што го купи имаше фабричка грешка. Ќе работи некое време, а потоа ќе се расипе и ќе се запали. И ти заедно со него.

Јас: О Боже, извини што те нападнав така…
Бог: Не тагувај, само научи се да ми веруваш во „сè“ и во добро и во зло!

Јас: Да, ќе ти верувам!
Бог: И не се сомневај во тоа, бидејќи мојот план за секој твој ден е секогаш подобар од твојот план.

Јас: Не се сомневам. Тогаш дозволи ми да ти се заблагодарам за сето она што ми се случи денес.
Бог: Дете мое, моите очи постојано те гледаат, ти си ми драгоцен и сакам да се грижам за тебе. Како денес, така и утре и засекогаш.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *