ВЕРНИЦИТЕ ГО ПРОСЛАВУВААТ СВЕТЕЦОТ КОЈ 14 ДЕНА ЖИВЕЕЛ БЕЗ ХРАНА: Денеска е светиот маченик Евстратиј – Бил погубен на најбрутален можен начин

ВЕРНИЦИТЕ ГО ПРОСЛАВУВААТ СВЕТЕЦОТ КОЈ 14 ДЕНА ЖИВЕЕЛ БЕЗ ХРАНА: Денеска е светиот маченик Евстратиј – Бил погубен на најбрутален можен начин

Православните верници денеска го слават светиот преподобен маченик Евстратиј Печерски. Тој бил многу богат човек, но од љубов кон Христа, своето богатство го разделил на сиромашните. После тоа отишол во манастирот Печерски во Киев и таму се замонашил.

Во еден грабеж на манастирот, во 1097 година, биле убиени многу монаси, а свети Евстратиј и некои други христијани завршиле во ропство. Во тоа време Половците го нападнаа Киев и го ограбија манастирот, а свети Евстратиј беше продаден во ропство. Така, со некои други верници, тој останал кај еден Евреин во градот Корсун.

Овој Евреин не ја признава христијанската вера и ги исмеваше и исмејуваше овие верници и ги принудуваше да се одречат од Христа. Меѓутоа, сите тие беа цврсти во својата вера и не сакаа да се согласат со ништо што Евреинот ќе им понуди. Гледајќи дека не им останува ништо друго, решиле да умрат од глад. И така тие не земаа ништо од храната, но не сакаа да се одречат од својата вера.

Наскоро сите умреле од глад, некои по три, некои по четири, а некои по седум дена. Свети Евстратиј бил научен да пости, па бил единствениот кој успеал да преживее 14 дена без храна.

Евреинот бил бесен што ги потрошил своите пари на роб без кој останал. Решил да му се одмазди на свети Евстратиј приковувајќи го на крстот. Овој светител тогаш ја прорекол лутата и неизбежна смрт на Евреин. Тоа уште повеќе го изнервирало Евреинот, па го прободел со копје и така овој свет маченик се откажал од душата. Неговото тело било фрлено во морето, но набрзо испливало на површината, а над него се случувале големи чуда и исцеленија.

Зборовите на светителот набргу се оствариле и византискиот император наредил да ги казнат Евреите во Корсун за нивната злоба кон христијаните. Така, Евреинот бил обесен на дрво и платил за неговите злосторства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *