ЛЕБОТ НИКОГАШ НЕ СМЕЕ ДА СЕ СЕЧИ ВО НЕДЕЛА: Многумина се плашат од ова популарно верување, еве зошто

ЛЕБОТ НИКОГАШ НЕ СМЕЕ ДА СЕ СЕЧИ ВО НЕДЕЛА: Многумина се плашат од ова популарно верување, еве зошто

Нашите суеверија се навистина едно од поинтересните.
Мачката ја поврзуваме со несреќа, огледалото со загуба, а лебот со лоша среќа.Суеверијата се многубројни, претежно поврзани со секојдневниот живот, а има и поврзани со храната – особено лебот.

Леб
Претежно суеверија кои имаат врска со храната, најмногу се однесуваат на лебот. Затоа, некои луѓе не сакаат да сечат леб со нож во недела (или да го мијат ножот за леб во недела), а други веруваат дека ако ги исечете двата краја на лебот, „ќе го ослободите ѓаволот да лета низ куќата“. , а според европското суеверие, лебот не би требало да се става на трпезата, туку да стои исправено бидејќи во спротивно носи лоша среќа.

Едно од понеобичните верувања е дека ќе бидете побогати ако ги изедете сите трошки од трпезата, но ова не е единственото верување поврзано со храната што ја консумираме секој ден.

Се верува дека младите девојки треба да изедат парче леб, бидејќи тоа ќе им донесе мирен живот и нивната свекрва неизмерно ќе ги сака.Кога веќе зборуваме за старите добри обичаи и верувања, едно сигурно ви е познато. Никогаш не треба да пеете на маса. Мажот ако пее ќе се ожени со луда девојка, а истото важи и за жените, па судбината ќе ги спои со лудак.

Кавга може да се навести ако рацете на четворица се вкрстат при ракување, а по некој што тргнал да работи важна и тешка работа се посипува вода.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *