ЗАЧУВАЈТЕ МАЛКУ ПЕПЕЛ ОД ШПОРЕТОТ: Многу луѓе не се свесни за сите придобивки што можат да ги имаат од неа

ЗАЧУВАЈТЕ МАЛКУ ПЕПЕЛ ОД ШПОРЕТОТ: Многу луѓе не се свесни за сите придобивки што можат да ги имаат од неа

Пепелта од огревно дрво е многу корисна работа и може да се користи на многу начини, па ако се загревате на дрва, не фрлајте го.
Кога ќе го измешате со вода и ќе го оставите да отстои неколку дена, а потоа ќе го процедите, имате цедалка. Одличен е за чистење облека, подови, сребрени садови, ‘рѓа од мермерни површини.

Малку подебела верзија на пепел и вода во форма на паста може да ги отстрани дамките од мебелот. Исто така, сапунот е одличен за оние со мрсна коса.

Пепелта добро ги отстранува непријатните мириси во станот, но и во фрижидерот, а делува слично како и оцетот што го оставате да ја „отстрани“ аромата на некоја застоена храна.

Одредени штетници, како што се полжавите и разните инсекти, не поднесуваат пепел, па многу лесно ќе се ослободите од нив со помош на овој „отпад“. Истото важи и за мравките – посипете го мравјалникот со пепел и мравките веднаш ќе си заминат.

Корисно е да посипете малку пепел во аглите на подрумот, бидејќи на тој начин ќе ги избркате глувците, бубашвабите и другите предатори.

Пепелта исто така може да помогне во одржувањето на вашите миленици без болви. Направете паста од пепел и оцет и помазајте ги вашите животни. Очекувајте дека ќе мора да ги капете по овој третман.
Користете ја целата моќ на пепелта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *