ЈАЈЦАТА СЕКОГАШ ТРЕБА ДА СЕ ЧУВААТ НАДВОР ОД ФРИЖИДЕР! ЕВЕ зошто ова е МНОГУ ВАЖНО

ЈАЈЦАТА СЕКОГАШ ТРЕБА ДА СЕ ЧУВААТ НАДВОР ОД ФРИЖИДЕР! ЕВЕ зошто ова е МНОГУ ВАЖНО
Важно е да ги чувате на ладно и суво место, во поладна просторија каде што температурата не се менува нагло.

Популарниот британски готвач Џејмс Мартин советува да не се чуваат јајца во фрижидер бидејќи, како што вели, тоа влијае на нивниот вкус.

– Причината е што јајцата го „впиваат“ мирисот и вкусот на друга храна во фрижидерот, што може да влијае на нивниот вкус – објасни тој.

Имено, лушпата од јајцето е порозна, па лесно може да наиде на други мириси, а овој готвач, како што вели, често ја користи во својот ресторан за подобрување на омлетите.

– Кога имам на пр. тартуфи, ги ставам во сад со ориз и одозгора ставам јајца, па се покриваме со проѕирна фолија и оставам преку ноќ. Кога наутро ќе ги скршам јајцата кои беа покрај тартуфите и ќе направам изматено јајце само со нив, ќе има вкус како да е направено од тартуфи – рекол Џејмс за Експрес, пренесува Крстарица.

Според Агенцијата за стандарди за храна, сепак најдобро е јајцата да се чуваат во фрижидер, но доколку, според советите на овој готвач, сакате да го избегнете тоа, важно е да ги чувате на ладно и суво место, во поладна просторија. каде што температурата не се менува нагло.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *