ОВА РАСТЕНИЕ Е ПОДАРОК ​​ОД БОЖЈАТА ГРАДИНА: Вдишете го мирисот – ја подобрува меморијата, го подобрува расположението и помага при мигрена

ОВА РАСТЕНИЕ Е ПОДАРОК ​​ОД БОЖЈАТА ГРАДИНА:
Вдишете го мирисот – ја подобрува меморијата, го подобрува расположението и помага при мигрена

Рузмаринот е неверојатно здрава билка која се користи како лек во алтернативната медицина стотици години. Тоа е Божјиот моќен лек за многу болести, особено за оние луѓе кои имаат проблеми со меморијата.

Во Грција е популарно студентите често да ставаат рузмарин во косата за време на испитите. Истражувањата покажаа дека рузмаринот содржи карнозинска киселина која се бори со токсичните елементи кои влијаат на мозокот.

Рузмаринот е познат уште од античко време, а како лек за мозокот се споменува и во Хамлет кога Офелија изјавува: „Еве го рузмаринот, тој е за молитва, љубов и сеќавање“.
Во современата медицина се користи како аналгетик за мигрена и дигестивни проблеми.

Рузмаринот содржи природни состојки кои му обезбедуваат протеини на нашиот мозок, што позитивно влијае на функцијата на мозокот, а мозокот побрзо размислува и побрзо донесува одлуки. Истражувањата покажуваат дека рузмаринот ги поправа и оштетените ДНК клетки.

Истражувањето спроведено на рузмарин, каде што луѓето вдишувале есенцијално масло од рузмарин, покажало дека резултатите се извонредни, првата група луѓе имала 60 до 75 отсто поголеми шанси да запомни нешта од групата која не вдишувала есенцијално масло од рузмарин.

Истражувањата покажаа постоење на хемиски соединенија одговорни за нашата меморија.
Главниот елемент кој ја зголемува нашата меморија е кинеолот .Ова истражување покажува дека луѓето кои користеле рузмарин во одредени секојдневни задачи имале подобри резултати.

Рузмаринот е ефикасен во борбата против промените на расположението, стресот, меморијата и ја подобрува брзината на размислување.Колку повеќе цинеол се апсорбира, толку повеќе позитивни ефекти ќе има на нашето тело.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *