Денес го славиме Свети Данило Столпник:Ако ве прати НЕСРЕЌА направете го ова

Денес го славиме Свети Данило Столпник:Ако ве прати НЕСРЕЌА направете го ова

Православната црква и верниците го празнуваат денот на Свети Данило Столпник . Исцелувал болни, ги поучувал учениците во христијанството и ги предвидувал идните настани.

Роден е во 409 година во селото Витари кај градот Самосата во Месопотамија од родители христијани Илија и Марта. Неговата мајка долго време не можела да се породи и во солзи го молела Бога да и подари дете. Данило бил син единец, посветен на Бога уште од најраното детство.

На дванаесет години го добил монашкиот чин, кога го посетил Симеон Столник, кој го благословил. Желен за осаменост, Данило го напуштил манастирот и се повлекол во запуштениот храм на идолопоклониците на брегот на Црното Море.

Таму безброј пати бил нападнат од демони, но сите ги победил со трпение, молитва и знак на крст . Потоа се искачи на столпот (столбот), каде што остана до својата смрт. Тој издржа и топлина и студ и напади на луѓе и демони. Многу ученици се собраа околу неговиот столб, а Данило ги водеше со својот пример и зборови до вечниот живот.

Како награда добил голем благослов од Бога и направил многу чуда корисни за луѓето, а пророкувал и идни настани. До неговиот столб доаѓале луѓе од сите страни и барале помош и совет од светецот. Кај него доаѓале цареви и патријарси, како и обични луѓе.

Царот Лав Велики ги довел своите гости од други земји, кнезови и великодостојници и им го покажал свети Даниил на столбот, велејќи им: „Еве чудо во моето царство“.

Свети Даниил го прорече денот на неговата смрт, ги поучи своите ученици како татко своите синови и се прости од нив. Пред неговата смрт, учениците виделе ангели, пророци, апостоли и маченици над столбот. Данило Столпник живеел 80 години, починал во 489 година.

Поради својот примерен и воздржан живот, Данило Столпник важи за заштитник на смирените и нежни луѓе, чија воздржаност многумина ги мешаат со слабост и ги угнетуваат. Свети Данило Столпник може да им ги олесни и најтешките маки на таквите луѓе, а единствено што треба да направат е искрено да му се молат .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *