БОЖЈАТА СИЛА НА ТЕМЈАНОТ и ОСВЕТУВАЊЕ НА КУЌАТА:Секој верник мора да го знае ОВА правило

БОЖЈАТА СИЛА НА ТЕМЈАНОТ и ОСВЕТУВАЊЕ НА КУЌАТА:Секој верник мора да го знае ОВА правило

Темјанот е христијанска ритуална практика на чистење на просториите од духови и се што е нечисто и несвето, како и негативна енергија што може да се акумулира во просторот од различни причини.

Од античко време за темјан се користеле темјанот и брикетите, а пред тоа бил мирото. Мирото го користел за темјан и самиот Исус Христос, а според преданието го примил во пештера по раѓањето заедно со златници.

Темјанот се нарекува бел чад и служи за отстранување на силите кои не се пожелни во христијанскиот дом. Името бел чад настанало како спротивност на црниот чад, кој вклучува согорување на разни работи за магични цели, како и чад од цигари.

Православните христијани веруваат дека темјанот брка сè што е негативно, па затоа е присутен за време на секоја црковна церемонија, како што се литургиите, утринските и вечерните молитви, како и при извршувањето на сите свети тајни, од крштевки и свадби до осветување (молитви и помазание на болен од осветено масло).

Според верувањата на многу учења, не само на црковните, темјанот им носи добро здравје на сите членови на домаќинството, па затоа се препорачува да се кади домот и поради оваа причина .

Прифаќањето на темјан од страна на христијанската црква не е само усвојување на елементи од пагански култ, туку воведување на нешто што има своја основа во Светото писмо.

Така, во книгата на пророкот Малахија пишува дека во месијанското време на Бога ќе му се принесува чиста жртва и светилка од изгрејсонце до зајдисонце. Дури и најраните христијански писатели, како што е светиот маченик Јустин, Светата Причест ја разбирале со „чиста жртва“, а употребата на темјан со темјан. Според овој пасус од Стариот завет, на христијаните им било доста блиску да користат темјан за време на причестувањето.

Во Новиот завет, во Откровението на Јован, постојано се зборува за темјанот како жртва на вистинскиот Бог (Отк. 5:8; 8:3-5), како што беше во храмот на Соломон кога му беше принесен на Јахве. Лука 1:49). Третото апостолско правило зборува за темјанот и маслото, кои се единствените дозволени да се носат како подарок во христијанскиот храм.

Кога свештеникот го прави темјанот, во црквата или во домот на своите парохијани, ги кади иконите и другите црковни мошти, како и присутните, а членовите на семејството кои поради околности не се споменати во молитвата. Со палење на луѓето, нивните молитви кон Господа се примаат и тие се осветуваат.

Кога станува збор за односот на црквата, темјанот го означува подигнувањето на умот и срцето на верниците на небо за време на молитвите .

Покрај свештеникот, темјан може да прави и домаќинот на куќата, како што и самиот се моли на Бога и пали свеќи, а тоа обично се практикува на денот на крштевната слава или заедничката молитва пред недела и големи празници. Некои го прават тоа секој ден, и тоа не е погрешно или штетно.

Куќата треба да ја освети свештеникот по изградбата, уредувањето, бојадисувањето и сите поголеми промени. Во просторијата каде што се наоѓаат иконите треба да подготвите свеќа, кадилница, темјан, сад со вода и босилек. Покрај тоа, треба да подготвите и сад со малку брашно, чаша масло и четири мали свеќички, кои подоцна ќе се залепат на ѕидовите од станот. Свештеникот ќе ги чита молитвите и ќе ги помаза ѕидовите со осветено масло. Во молитвите за време на темјанот се читаат молитви за напредок на домот, здравје и среќа на домаќинството, особено на децата, за слога, љубов и меѓусебно разбирање на оние што живеат во куќата.
Свеќата треба да стои пред иконата, мора да се пали на секој празник и во недела, но може и постојано да гори.

Кандилото и пламенот ја симболизираат светлината на науката Христова и светлината на животот на светителот пред чија икона се пали кандилото. Во исто време, ги потсетува членовите на своето домаќинство да живеат светол и чист живот.Сите кои редовно палат свеќа во својот дом знаат какво влијание има овој пламен на целата атмосфера, како и на расположението на сите членови на домаќинството, особено за време на празниците.

Како да ја осветите куќата со темјан
Во кадилницата треба да ставите неколку брикети, а над неа неколку зрна темјан. Запалете го со кибрит или запалка, а кога ќе почне да гори започнете со молитвата.

Кадилницата треба да ја држите во десната рака и со неа да го крстите. Кадилнете ги членовите на домаќинството од најстариот до најмладиот, а по чинот на темјанот ставете го кадилникот на посебно место во куќата.Брикетите и темјанот ја симболизираат љубовта кон верата и топлината на душата на домаќинот, додека мирисот на темјан ја симболизира благодатта на Светиот Дух.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *