Четири збора што ги кажуваме секој ден и кои значително влијаат на самодовербата: Треба да ги избегнуваме

Четири збора што ги кажуваме секој ден и кои значително влијаат на самодовербата: Треба да ги избегнуваме

Зборовите имаат моќ, многу зборуваат за вас, влијаат на другите, менуваат животи. „Сакам добри, силни зборови што значат нешто. – изјави Луиза Меј Алкот. Но, има и оние зборови кои лошо влијаат на самодовербата, не блокираат, а ние често ги кажуваме.
Еве неколку зборови што треба да ги избегнувате ако сакате да ја зголемите вашата самодоверба:

“Ќе се обидам”
На пример: „Ќе се обидам да го направам тоа до следниот состанок“. Во овој контекст, „ќе се обидам“ значи „не сум сигурен дали ќе успеам“. Исто така, луѓето кои се навикнати да ги задоволуваат другите велат „Ќе се обидам“ наместо „не“. Наместо „Ќе се обидам“ користете „ќе“ и „нема“ и животот навистина ќе ви биде полесен.

“Можеби”
На пример – “Можете ли да го направите тоа до петок?” Ваквото прашање го буди внатрешниот аналитичар во секоја личност. Размислуваме што треба да направиме и дали имаме слободно време да завршиме дополнителен проект. Парадоксално, кога ви недостасува самодоверба, не можете да кажете не. Обично велите „можеби…“ надевајќи се дека тонот на вашиот глас ќе ја натера личноста да се повлече. Самоуверената личност едноставно ќе каже „не“. Дополнително, тој може да додаде: „Но, би можел да го сторам тоа до следната среда. Сепак, тој нема да каже „можеби“ и ризикува да се претера и да го пропушти рокот“.

“Никогаш”
На пример, „Никогаш нема да работи“. Самодовербата е тесно поврзана со креативноста. Тоа е реализација на фактот дека сте способни да генерирате идеи, отворени сте за нови можности и подготвени да се потпрете на тоа, дури и ако сè уште нема одговор. Оттука и фразата „Никогаш нема да успеам“. покажете дека нема да барате решенија и држете се настрана. На овој начин се блокирате на патот до успехот.

“Што ако”
Во ред е да се анализираат ситуациите и да се има доза на претпазливост, но сосема е погрешно секогаш да се гледа на она што е следно во негативно светло. Кога сè оди според планот, не се прашувајте „што ако нешто тргне наопаку“. Ова само ќе ви донесе стрес и анксиозност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *