Утре КАЖЕТЕ ЈА ОВАА МОЛИТВА ако имате МАКА И БОЛКА: Го славиме заштитникот на МИРОЉУБИВИТЕ ЛУЃЕ

Утре КАЖЕТЕ ЈА ОВАА МОЛИТВА ако имате МАКА И БОЛКА: Го славиме заштитникот на МИРОЉУБИВИТЕ ЛУЃЕ

Утре црквата и верниците го празнуваат Свети Данило Столпник, ранохристијански светец кој живеел во 5 век и бил стилист – подвижник кој живеел на столб, проповедал, постел и се молел.
Свети Даниел Столпник е роден во 409 година во селото Мерата кај градот Самосата на реката Еуфрат.

Преданието вели дека на дванаесет години тајно избегал во манастир, но таму не сакале да го примат бидејќи бил премлад. Сепак, тие попуштиле поради упорноста на Данило, како и родителите кои во меѓувреме го нашле и се согласиле да остане таму.

Освен животот во манастирот, свети Данило имал уште една желба – да го запознае Симеон Глупавиот, подвижник кој во тоа време веќе бил познат како свет човек. Кога при посетата на Антиохија, таа желба се исполнила, а Данило го открил својот повик – желен за осаменост и молитва, отишол во предградијата на Константинопол, каде во 460 година се качил на столб и така симболично станал наследник на Симеон.

Набргу се стекнал со углед меѓу народот и му бил изграден поголем столб. Се веруваше во неговата исцелителна и пророчка моќ.
Приказната вели дека кралот прво го довел секој од своите најпознати гости да го види Свети Даниил и рекол: „Еве вистинско чудо во мојата голема империја“.

Се вели дека Даниел ги предвидел датумите на смртта на сите важни луѓе од неговото време. На крајот, Данило ја видел сопствената смрт, па ги научил своите ученици како да го наследат и да ја продолжат неговата мисија. Според преданието, пред неговата смрт биле видени ангели и апостоли како летаат околу колоната на овој свет човек.

Данило починал во 489 година на доцна возраст. Како светец кој за време на својот живот стекнал голема репутација, му било дадено величествено збогување и погреб.

Со својот воздржан живот и примерно однесување, свети Даниел Столпник станал пример за подоцнежните подвижници. И денес се смета за заштитник на благите и мирољубиви луѓе, чија воздржаност многумина грешат за слабост и ги угнетуваат.

Овие луѓе секогаш ќе најдат помошник и сојузник во Свети Даниел. Сè што треба да направат е искрено да побараат и сигурно ќе дојде ослободување од маките.

„Ти беше столб на трпението и беше ревносен во подражавањето на твоите прататковци, светителу, зашто си беше како Јов во страдањето, Јосиф во искушенијата, и како ангелите во телото, Даниел, оче наш, моли Го Христа Бога да спаси ги нашите души. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *