ВЕРНИЦИТЕ ГО ПРОСЛАВУВААТ УСПЕНИЕ НА СВЕТА АНА, МАЈКА БОГОРОДИЦА! Кажи ја нејзината МОЛИТВА денес

ВЕРНИЦИТЕ ГО ПРОСЛАВУВААТ УСПЕНИЕ НА СВЕТА АНА, МАЈКА БОГОРОДИЦА! Кажи ја нејзината МОЛИТВА денес

Денеска се слави Успение на Света Ана , мајката на Пресвета Богородица и велат дека треба да се искаже една молитва .

Главниот празник на Света Ана е во септември, но успехот се слави во декември. Ана беше ќерка на свештеникот Метан и Марија и имаше две сестри, од кои едната беше баба на Свети Јован Крстител.

Ана живеела без деца 50 години, со сопругот Јоаким, кој со години бил тажен поради тоа. Еден ден отишол во пустината да тагува, му се појавил ангел и рекол дека Бог ќе го благослови со дете. Истиот ангел подоцна и се јави на Ана и дојде Пресвета Богородица. Во тоа време, Ана веќе беше во доцните години. Според ветувањето дадено на Бога, ја воспитувале до тригодишна возраст, кога ја однеле во храмот. Таму живеела до 12-годишна возраст, кога се верила со Јосиф.

Верниците велат дека жените денес не треба ништо да прават, а во некои села во Србија постои обичај мајките да ги водат ќерките по дома и да фрлаат пепел или просо и на тој начин да ги „избркаат“ лошите магии. Болните жени одат во манастирот да се молат, а жените кои сакаат да останат во друга состојба во конаците каде што престојуваат по три дена.

Ова е молитвата на Света Ана:
Пресвета Богородице Ана, која од Бога беше избрана да стане мајка на оној што го роди нашето божествено спасение, ти викам за твоето моќно застапништво. Барај милост од твојот и мојот Бог, за денес и сите денови од мојот живот да бидам чесна, доблесна, чиста и трезвена, тивка, вредна, милосрдна и богобојазлива жена. Дека останувам таква и дека секогаш се трудам да бидам верен пријател на мојот сопруг, грижлива мајка за моите деца и дека верно ги извршувам сите должности на мојата позиција, верувајќи во Божјата помош и дека не сум виновна за тоа. секое големо, случајно невнимание.

Далеку од мене секаква грубост, кодошење, зборливост, љубомора, непромисленост, пркос, неверување, мрзеливост и невнимание во должноста! Секогаш ќе го имам пред очи, мојот свет покровител, твојот примерен живот, па ќе се трудам мојот живот се повеќе да наликува на твојот живот. Како што си ти на твојот свет маж Јоаким, така и јас ќе му правам само добро на мојот сопруг, а никогаш зло. Како тебе, и јас секогаш ќе правам сè што се однесува на куќата на чисто и уредно начин и сериозно ќе се грижам за домаќинството дење и ноќе, за ништо да не тргне наопаку. Како што ти го воспитуваше твоето дете, јас ќе го воспитам моето во страв Божји. Децата ќе видат пример во мене и ќе видат како мојата душа се плаши од Господа, како го фали и го слави во секоја прилика и секој час. И јас како тебе ќе бидам мајка на сиромашните, поддршка на угнетените. Прашај ме, моја најдрага мајка Ана, Божјата милост за сите овие одлуки, зашто само со Божја помош ќе можам да го спроведам она што го решив со твојот свет пример и во твоја чест. Амин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *