УТРЕ СЛАВИМЕ ЗАЧНУВАЊЕ НА СВЕТА АНА: Жените треба да прават само едно, верувањата велат дека може да донесе ЧУДА!

УТРЕ СЛАВИМЕ ЗАЧНУВАЊЕ НА СВЕТА АНА: Жените треба да прават само едно, верувањата велат дека може да донесе ЧУДА!

Православната црква и нејзините верници на 22 декември го слават празникот посветен на зачнувањето на Света Ана, односно денот кога ѝ се јави архангел Гаврил и рече дека во себе ја носи Марија.

Праведниот Јоаким и Ана немаа деца цели педесет години од нивниот брак. Кога веќе се откажаа, им се јави архангел Гаврил и рече дека нивните молитви се услишани од Бога и дека ќе ја родат ќерката Марија.

Според легендата, Ана ја родила Богородица во нејзините седумдесетти години.
Според верувањата, на овој ден жените не треба да вршат никаква работа , туку само да ѝ се молат на Света Ана за заштита на децата или зачнување, доколку се уште не родиле.

Во некои села е зачуван пагански обичај , каде мајки со женски деца одат низ куќата и фрлаат пепел или просо за да ја заштитат куќата од лоши магии.

На овој ден, болните жени одат во манастирите на молитва, а неплодните одат во хостел и таму остануваат три дена, за да ѝ се помолат на света Ана да остане во благословена состојба.

Според тогашното сфаќање и верување, оние кои немале деца биле големи грешници и затоа Бог им ги ускратил децата. Исто така, другите што имале деца ги сметале Јоаким и Ана за недостојни. Сепак, тие не изгубија надеж и верба во Бога.

Деноноќно се молеле Бог да ги усреќи и да им направи чудо како некогаш на Авраам и Сара, Захарија и Елисавета, и да им даде дете за да ги утеши на старост. По одредено време, Ана родила ќерка и и го дала името Марија.

Нивната ќерка подоцна го родила Христос и на тој начин станале богови, т.е. кумови.
Јоаким живеел 80 години, а Ана 79 години.
Според календарот на Македонската православна црква, на 22 септември се празнуваат Светите Јоаким и Ана.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *