КОЛКУ МИНУТИ ИМ ТРЕБА НА ГЕРМАНЦИТЕ ДА РАБОТАТ ЗА ДА ГИ КУПАТ ОСНОВНИТЕ НАМИРНИЦИ? Ситуацијата е целосно променета

КОЛКУ МИНУТИ ИМ ТРЕБА НА ГЕРМАНЦИТЕ ДА РАБОТАТ ЗА ДА ГИ КУПАТ ОСНОВНИТЕ НАМИРНИЦИ? Ситуацијата е целосно променета

Колку пати сте посакале да живеете во друго време? Ова не е невообичаено и речиси секој човек барем еднаш во животот се запрашал или помислил на ова. Не често слушаме од некого дека работите биле подобри порано, кога нашите родители биле млади, но дали навистина биле?

Во 2022 година бевме погодени од економска криза, а многу земји забележаа рекордна инфлација .

Цените на буквално сè скокнаа, а често имавме можност да слушнеме предупредувања од експерти за длабока рецесија што може да се случи во текот на оваа зима . Но, таа можност постепено се намалуваше.

Сепак, анализите на Германскиот економски институт ни покажуваат дека во некои случаи не било подобро порано и дека денес со помалку работа можеме да купиме повеќе отколку што можевме пред 48 години, или барем таква е состојбата во земјата каде што живеат голем број Македонци.

Според овие анализи, просечното време кое им е потребно на луѓето во Германија да заработат пари за да купат пакет путер во 2022 година е 8 минути, додека во 2020 година 6 минути, а во 1974 година 14 минути, што е речиси двојно повеќе.

Што се однесува до заработката за купување 500 кг кафе, годинава потребни се 20 минути, додека во 2020 година 18 минути, а пред 48 години 58 минути. Во овој случај, бројот е повеќе од двојно.

Ако ја погледнеме ситуацијата со килограм говедско месо, денес се потребни 36 минути за да се заработат пари за да се купат намирници, во 2020 година биле потребни 30 минути, а во 1974 година дури 56 минути.

Пивото е еден од омилените алкохолни пијалоци на многу луѓе, па оваа анализа не би можела без него. Кога ќе ја погледнеме статистиката во тој случај, времето за купување оваа година како и во 2020 година е 3 минути, а пред 48 минути беше 5 минути.

Кога ќе ги погледнеме овие статистики, јасно ни е дека на луѓето во Германија денес им треба, во повеќето случаи, двојно повеќе време за да заработат пари за да можат да купат една од овие четири намирници во споредба со ситуацијата пред 48 години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *