КАЖЕТЕ ЈА ОВАА МОЛИТВА УТРЕ АКО САКАТЕ СЛЕДНАТА ГОДИНА ДА ВИ ДОНЕСЕ ЗДРАВЈЕ И УСПЕХ:Го СЛАВИМЕ големиот светец!

КАЖЕТЕ ЈА ОВАА МОЛИТВА УТРЕ АКО САКАТЕ СЛЕДНАТА ГОДИНА ДА ВИ ДОНЕСЕ ЗДРАВЈЕ И УСПЕХ:Го СЛАВИМЕ големиот светец!

Преподобен Патапиј е христијански светител. Роден е во Теба во Египет, од родители христијани, во VII век.

Тој рано ја видел и ја презрел суетата на овој земен свет и решил да замине во египетската пустина, каде што се посветил на молитвите.
Кога неговата добротворна организација стана позната меѓу луѓето, луѓето почнаа да доаѓаат кај него и да бараат помош за решавање на нивните проблеми.

Патапиј се исплашил дека народот ќе го расипе и побегнал од таа пустина во Цариград. Мислеше дека полесно ќе се сокрие од луѓето ако се најде меѓу нив, отколку да оди во пустина.
Во близина на црквата Блахерна во Константинопол си изградил колиба и таму, замолчен и непознат, го продолжил својот прекинат аскетски подвиг.

Починал во длабока старост, во VII век.
Според народното верување, секој што сака следната година да им донесе здравје и успех или да се излечи од некоја болест која моментално ги мачи нека оди во црква и да запали свеќа во чест на преподобниот Патапиј, кажувајќи ја и кажувајќи ја оваа молитва :

„Во тебе, оче, образот Божји сигурно е спасен, зашто си го прими крстот и го следеше Христа . Со своите постапки научи да го презираш телото, сакајќи повеќе за душата на бесмртни нешта, затоа се радува твојот дух со Ангелите, Свети Патапиј“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *