СПАС ПРИ КАШЛИЦА – СВИНСКА МАСТ ВО 9 ВОДИ: Вака се прави народен лек за заболени бели дробови!

СПАС ПРИ КАШЛИЦА – СВИНСКА МАСТ ВО 9 ВОДИ: Вака се прави народен лек за заболени бели дробови!

Во старата домашна аптека отсекогаш имало бројни природни лекови против кашлица, а меѓу нив секогаш имало и свинска маст, „измиена“ во девет води.

Имено, домаќинките специјално ја подготвиле маста за лекување, така што одвојуваат една количина откако ќе ја стопат и темелно ја измијат. На една лажица маснотии се прелива половина чаша ладна вода, се промешува со дрвена лажица десетина секунди, се остава да отстои малку, па се излива водата од површината.

Постапката се повторува девет пати и на тој начин се добива посебна бела маст.
За заболените бели дробови се користи на неколку начини. Кај децата може само малку да се загрее, па да се намачка на градите, да се покрие со газа и фолија, па да се облече детска маица и пижами. Треба така да спие, а целата постапка може да се повтори следната вечер.

Кај постарите, кожата најпрво може да се намачка со измиена маст, а потоа да се нанесе како облога. Исто така, треба да ја загреете личноста и да ја оставите така да преспие. Според третиот стар рецепт, измиената маст може да се помеша со малку ракија, па со оваа смеса натопете го облогот.

Се верува дека маста ги смирува воспалителните процеси и ја „извлекува“ температурата, а поборниците на народната медицина ја препорачуваат и при воспаление на синусите, хемороиди и мозолчиња на кожата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *