СОВЕТ НА АЈНШТАЈН ЗА СРЕЌА: Потребно е само ОВА за да се случи она што го САКАТЕ

СОВЕТ НА АЈНШТАЈН ЗА СРЕЌА: Потребно е само ОВА за да се случи она што го САКАТЕ

Според приказната, Ајнштајн ја напишал теоријата на хотелската сметка за да се заблагодари за гостопримството. Тој запиша само две реченици, но тие се толку силни и моќни што можат да служат како апсолутна „ теорија на среќа “ во текот на животот.

Тивкиот и скромен живот носи повеќе среќа отколку желбата за успех во комбинација со постојана грижа“, напишал Ајнштајн. На друг лист хартија ја оставил оваа порака: „Каде што има волја, има и начин“.

Овие две парчиња хартија беа продадени на аукција години подоцна за голема сума пари, но на сите им беше дадена можност да ги откријат и искористат упатствата на Ајнштајн за среќен живот.

Така, Ајнштајн ги спојува ставовите на источните и западните филозофски традиции во овие изјави. Будистите категорично се противат на таканаречениот „менталитет на вечните патници“, односно постојано надминување на денешните пречки за утрешниот успех.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *