Ако барате од Отецот нешто во мое име, тој ќе ви даде

Ако барате од Отецот нешто во мое име, тој ќе ви даде

Додека Исус ги поминувал своите последни часови со своите ученици, им рекол: „Вистина, вистина ви велам, ако побарате од Отецот во мое име, тој ќе ви даде“ (Јован 16:23).

Тогаш им рече: „До сега не сте се молеле за ништо во мое име. Барајте и ќе добиете, за вашата радост да биде целосна“ (Јован 16:24).
Каква неверојатна изјава! Додека тоа се случувало, Христос ги предупредил своите следбеници дека заминува и дека нема да ги види некое време.

Меѓутоа, во истиот здив ги уверил дека имаат пристап до секој небесен благослов. Сè што треба да направат е да побараат во негово име.
Со сета моќ и ресурси што ги имаме во Христа, повеќето верници не прашуваат речиси ништо во негово име. Христовите зборови до учениците ме убедија: „До сега не сте се молеле за ништо во мое име“.

Ова е она што верувам дека го тагува Божјото срце повеќе од сите гревови на телото заедно.
Нашиот Господ е тажен поради зголемениот недостаток на вера во неговите ветувања, зголемените сомнежи дека одговара на молитвата и луѓето кои сè помалку ја бараат силата што е во Христа.

Светот никогаш не знаел време со толку многу потреби како сега. Сепак, има се помалку барања во името на Исус од кога било и како што минуваат деновите, христијаните бараат сè помалку од Господа.
Се плашат да направат чекор, често поради неверство.

Зачудувачки е колку верно Црквата го спомнува името Христово. Го славиме, го благословуваме, пееме за „чудотворната сила во благословеното име Господово“. Но, ние не ја применуваме силата што е во негово име.

Возљубени, ние треба да го заземеме нашето место во Христа и да го зграпчиме Божјото Слово. Неговите ветувања се оружјето на нашата војна и ќе станат моќни во нашите раце кога ќе ги сфатиме.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *