ОВИЕ РАСТЕНИЈА КАКО ЛУДИ ГО ЧИСТАТ ВОЗДУХОТ ВО КУЌАТА: набавете ги што побрзо, тие се одлични

ОВИЕ РАСТЕНИЈА КАКО ЛУДИ ГО ЧИСТАТ ВОЗДУХОТ ВО КУЌАТА: набавете ги што побрзо, тие се одлични

Се смета за вистинска кислородна бомба , алое вера апсорбира јаглерод диоксид, јаглерод моноксид и формалдехид. Едно алое има ефект на девет биолошки прочистувачи на воздух во конзерва!

Има и фикус . Ова растение е многу лесно за одржување бидејќи не бара многу светлина, а ефикасно го чисти воздухот од формалдехид. Но, треба да бидете внимателни бидејќи листовите се отровни, па затоа не се препорачува да се одгледува во куќи каде што има деца и домашни миленици.

Бршленот е растение кое секој треба да го има. Можеби ви изгледа неверојатно бидејќи се шпекулира дека е отровен, но во рок од само шест часа отстранува дури 60% од токсините од вадухото и 58% од фекалните честички.

Зелениот крин (растение пајак) има способност да се синтетизира во услови на минимално осветлување. Совршено ги апсорбира токсините од воздухот – формалдехид, стирен, јаглерод моноксид и бензин. Едно растение ефикасно го чисти воздухот на 200 квадратни метри простор.

Тарагонот (змиска трева) е речиси неуништлив и е одличен за куќата. Многу е отпорен, му треба малку светлина за фотосинтеза. Освен што ги отстранува токсините, добро е и за спалната соба бидејќи во текот на ноќта произведува кислород.

А кринот е одличен во отстранувањето на хемиските отрови од воздухот. Го филтрира формалдехидот од воздухот, како и трихлоретиленот.

НАСА тврди дека секое домаќинство треба да има помеѓу 15 и 18 од наведените растенија на површина од 500 квадратни метри. При нивното уредување не треба да ја прескокнувате спалната соба

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *