МНОГУМИНА ГО СМЕТААТ ЗА НАЈРАДОСНИОТ СВЕТЕЦ: Еве ги ЛЕГЕНДИТЕ поврзани со името на СВЕТИ НИКОЛА

МНОГУМИНА ГО СМЕТААТ ЗА НАЈРАДОСНИОТ СВЕТЕЦ: Еве ги ЛЕГЕНДИТЕ поврзани со името на СВЕТИ НИКОЛА

Повеќе од половина од православните верници ширум светот утре ја слават крштевната слава на Свети Никола. Овој голем празник е посветен на еден од почитуваните светци, кој е заштитник на морнарите, возачите, децата и сиромашните. Покрај тоа, за овој светец се поврзуваат и бројни легенди кои се живи и денес.

Свети Никола е светец, кој се слави како заштитник на голем број православни семејства. Покрај тоа, за овој светец се поврзуваат и бројни легенди поради неговиот возбудлив живот, кој со векови ги фасцинирал сите христијани.

Во текот на својот возбудлив живот направил многу добри дела за кои со векови подоцна се раскажувале многу легенди, врз основа на кои се формирале обичаи кои се почитуваат и денес.

Роден е во градот Патара во Ликија на медитеранскиот брег на денешната турска провинција Анадолија во четвртиот век. Тој беше единственото дете на богати родители, кое почина во голема епидемија. По тој настан младиот Никола целото наследено богатство им го подели на сиромашните. Служел во градот Мири и оттаму доаѓа името Свети Никола Мирликиски.

Во текот на својот возбудлив живот направил многу добри дела за кои со векови подоцна се раскажувале многу легенди, врз основа на кои се формирале обичаи кои се почитуваат и денес.
Дури и за време на неговиот живот, луѓето го сметале за светец. Го повикале на помош во случај на болест, некоја несреќа или немоќ…

За време на царевите Диоклецијан и Максимијан, за време на прогонството и мачењето на христијаните, бил затворен, но и таму не престанал да проповеда и да го шири христијанството.

Дури и за време на неговиот живот, луѓето го сметале за светец. Го повикале за помош во случај на болест, некаква несреќа или слабост. Христијаните веруваат дека тој одговарал на сите и дека им помагал на сите и дека светлината блескала од неговото лице. Се разболел во длабока старост и умрел на 6 декември 343 година. На тој ден се празнува Свети Никола, што според новиот календар всушност е 19 декември.

Легендата за три девојки
Една од попознатите легенди е онаа за три сиромашни девојчиња кои ги спасил од беда и несреќа бидејќи бездушниот, наеднаш осиромашен татко сакал да ги продаде во бело ропство бидејќи не можел да им го обезбеди задолжителниот мираз. Свети Никола, според легендата, една темна ноќ низ прозорецот фрлил сноп златници, во друга верзија на легендата, низ оџакот за да им го обезбеди спасот.

Обичајот да се даваат подароци на децата на Св. Никола е поврзан со оваа легенда. Родителите им оставаат парички и слатки на своите деца во чизмите или чорапите бидејќи златниците што свети Никола им ги фрлил на трите девојчиња низ прозорецот им паднале токму во чизмите.

Според друга легенда, златниците фрлени низ оџакот паднале право во чорапите што девојките ги оставале во огништето да се исушат ноќе. Христијаните кои се поблиску до оваа верзија на истата легенда висат детски чорапи на отворено огниште во пресрет на Денот на Свети Никола.

Свети Никола им помагал на децата и на сиромашните, но никогаш не се фалел со своите добри дела, туку ги правел тајно и на начин сличен на оној опишан во легендата за трите девојки.

Постои и легенда според која Свети Никола спасил три момчиња кои сакале да ги заколе локален месар, како и онаа за Црн Петар, киднапирано заробено момче кое го откупил на сметка на црковната каса.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *