ЕВЕ КАКО РЕАГИРАШЕ ЈОВАНКА НА ВЕСТА ЗА СМРТТА НА ТИТО: Сопствената сестра јавно објави се

ЕВЕ КАКО РЕАГИРАШЕ ЈОВАНКА НА ВЕСТА ЗА СМРТТА НА ТИТО: Сопствената сестра јавно објави се

Во една од епизодите на играно-документарната серија „Јованка Броз и тајната служба“, Нада Будисављевиќ , сестрата на Јованка Броз, отворено и без да ги крие емоциите зборуваше за врската помеѓу Тито и нејзината сестра во деновите пред неговата смрт, но и во деновите кога Јованка остана сама.

Јованка секој ден се обидуваше да се јави во болницата каде што лежеше Тито, но не и дозволија да стапи во контакт со него. Еден ден беше на терапија, другиот ден спиеше… и така, сето тоа беше изговор Главно, никогаш не им дозволуваат да разговараат“, рече Нада.

Кога почина Јосип Броз Тито, малкумина кои изразија сочувство на Јованка беа ќерката и синот на починатиот египетски претседател Насер и Индира Ганди.

„Само Индира Ганди не веруваше во официјалната верзија дека Јованка не сака да прими никого по смртта на нејзиниот сопруг, а таа беше единствената што дојде да изрази сочувство. И тоа во куќа во која претходно немаше никој и ништо. , наеднаш келнери, чај, колачи, секретарки…“, продолжи Нада.

А потоа, набргу по смртта, луѓето влегле во резиденцијата на Ужичка 15 и 10 часа ги пребарувале касите и собите.

„Веќе беше вечер, 10 часот навечер, со умирачки глас ми вика да дојдам, дојдов и јас, влегов во дневната соба од терасата и видов група луѓе кои размислуваат за куќата, гледаат на слики, мебел и еден човек кој најверојатно бил шеф на групата, кој носи темни очила среде ноќ, кој бил многу важен, побарал од Јованка да му ги даде клучевите од канцеларијата, а таа рекла дека не знаеш каде биле и дека не можела да се сети.И не можела да се сети бидејќи сето тоа ја обземало, а потоа почнал да ја тресе за рамениците и да го бара клучот. А потоа повикал некого, па тие почна да ја обиколува канцеларијата на Јованка…“, се присети Нада.

Вака изгледаше животот на Јованка, во моментот кога остана без сопруг, се присети Нада Будисављевиќ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *