ДЕНЕС ТРЕБА ДА ПОСЕЕТЕ БОЖИЌНО ЖИТО: Ако не успеете, ОВА Е СЛЕДЕН ДАТУМ!

ДЕНЕС ТРЕБА ДА ПОСЕЕТЕ БОЖИЌНО ЖИТО: Ако не успеете, ОВА Е СЛЕДЕН ДАТУМ!

И покрај тоа што не е црвена буква, празникот Света Варвара се почитува меѓу народот и мал број српски семејства го слават како нивна крштеничка слава.

Се верува дека бадниковото жито треба да се посее денеска , 17 декември, на денот на Света Варвара, за годината што е пред нас да биде плодна и плодна.

Ако денес не успеете да посеете бадникова пченица, втората можност е 19 декември – Свети Никола .

И еве чекор-по-чекор водич за тоа:
Плиткиот сад покријте го со влажна салфетка, ставете ја земјата, па во еден ред наредете ја пченицата што била во вода преку ноќ. Оставете барем еден сантиметар до работ, бидејќи житото ќе се рашири со никнување, па зрната покријте ги со уште малку земја.

Пченицата можете да ја ставите во садот без земја, само да ја намачкате на дното за целосно да ја покрие. Во средината можете да ставите чаша за ракија за да оставите простор за свеќа. Чувајте ја елката до прозорецот, но не во близина на радијаторот и лесно прскајте ја со вода неколку пати секој ден.

Без разлика дали ќе одлучите да сеете жито на еден или на друг празник, важно е до Божиќ житото да биде бујно и зелено.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *