Денеска е Света Варвара: НАПРАВЕТЕ ги овие ДВА обичаи за да дознаете каква година ве очекува

Денеска е Света Варвара: НАПРАВЕТЕ ги овие ДВА обичаи за да дознаете каква година ве очекува

Денеска го празнуваме Вариндан, денот на Света Варвара, христијанска маченичка и светица. Секој 17 декември се готви традиционална „варица“, се сее бадникова пченица, се почитуваат одредени обичаи, а има и посебни верувања!

Света Варвара, позната е христијанска маченичка и светица. Православната црква ја слави на 17 декември, а важи за заштитничка на рударите, земјоделците, ѕидарите, готвачите, столарите…

Обичајот налага секој 17 декември житото да се сее во плитки чинии или саксии, кои ќе позелени до Божиќ. Ако житото е обилно, годината ќе биде плодна и добра. Затоа, добро грижете се за ова зрно, така што годината ќе ви биде плодна. Освен што ќе сеете жито, утре задолжително згответе жито за ручек или десерт.

Народен обичај во пресрет на Света Варвара се вари жито и се остава навечер да се вари покрај огнот во тенџере, па утре на Варвара се гледа од која страна е сварено, Се верува дека пченицата треба да се сее на полето од таа страна, ако се сака добар род. Во куќата се јаде варено жито, се посипува на местото каде што се зема вода за пиење, а исто така се меша со сол и се дава на добитокот.

Света Варвара живеела во III век, во времето на римскиот император Максимилијан. Нејзиниот татко се викал Диоскор. Тој бил многубожец и многу строго ја воспитувал ќерката. Но, во една прилика, кога сакаше да направи бања, нареди да се направат два прозорци, а Варвара побара три, за Отецот, Синот и Светиот Дух. Кога го слушна тоа, нејзиниот татко се понижи дека неговата ќерка е христијанка. Ја одвлекол кај старешината од околината, каде девојката храбро признала дека е од христијанска вероисповед и дека никогаш нема да се поклонува на идоли.

Поради таквите нејзини зборови, ја мачеле, прво ја претепале, и ги запалиле ребрата и градите, а на крајот ја соблекле гола и ја однеле низ градот. Самиот отец Диоскор и ја отсекол главата на својата ќерка. Вака оваа млада девојка се жртвувала за Христа, а нејзиниот татко добил заслужена казна – еднаш го удрил гром и умрел во агонија. На иконата св. Варвара е претставена во вообичаената женска облека од тоа време со крст и митра во раката, а нејзините чудотворни мошти се чуваат во Киев.

Прославена во Царството Христово, таа многупати до денес се јавувала, понекогаш сама, понекогаш придружувана од Пресвета Богородица

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *