„ГОЛЕМ ГРЕВ Е ВАКА ДА СЕ ПРОСЛАВИ СВЕТИ НИКОЛА“ Свештеникот испрати ПОРАКА СО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ до сите

„ГОЛЕМ ГРЕВ Е ВАКА ДА СЕ ПРОСЛАВИ СВЕТИ НИКОЛА“ Свештеникот испрати ПОРАКА СО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ до сите

Свети Никола „паѓа“ за време на Божиќниот пост и нема оправдување домаќините да ставаат мрсна храна на трпезата, вели свештеникот Бранислав Миљковиќ за порталот „Она“.

Има и оние славеници кои на трпезата носат и мрсна и посна храна, како и оние кои на вториот ден од празнувањето ги пречекуваат гостите со дебела трпеза, со образложение дека Свети Никола го славеле како што доликува, со посна храна.

Прославата се состои од колач, жито, свеќи и вино, заедно со осветувањето на семејниот дом во пресрет на прославата – раскажува свештеникот Бранислав Миљковиќ за Ona.rs.

Се друго може или не. Но, голем грев е да се слави Свети Никола со мрсна храна; подобро е да не се подготвува ништо отколку да се подготвува мрсна храна.Потсетува дека нема оправдувања со кои славениците ќе донесат мрсна храна на празничната трпеза.

Некои домаќини велат дека нивните гости не јадат риба, а некои имаат гости кои им ја пренесуваат: „Дојди кај мене по свиња, а риба ми носиш“. Ако некој дојде по прасето, а не за домаќинот, тогаш свињата повеќе вреди во очите на гостите отколку домаќинот – вели таткото Бранислав.

Божиќниот пост започна на 28 ноември и трае до 7 јануари. Се што се случува во тој период е во посните денови и затоа, посочува нашиот соговорник, нема дилема како да се празнува Свети Никола:

Подобро да не се подготвува ништо, отколку да се подготвува мрсна храна. Ако домаќинот сака да направи гозба, тогаш тоа нема никаква врска со Бог или Свети Никола.
Отец Бранислав продолжува да објаснува зошто оправдувањата за дебелиот словенски оброк за време на постот се апсолутно неодржливи:

Има луѓе кои, за жал, се залажуваат и се обидуваат да се оправдаат, па велат дека нивните татковци или дедовци го подготвувале дебелиот свети Никола, па така продолжиле. Чекај, и мајка ти или баба ти отишле до изворот да снабдат вода, а ти денес тече вода од чешмата. А дедо ти можеби има направено камин среде куќа, а денес имаш парно. Вашиот прадедо можеби живеел во влажна куќа, а денес има хидроизолација. Без разлика што некој порано поради некоја причина приготвуваше мрсна храна, тоа секако денес не ни е оправдување. Донесувањето мрсна храна на празничната трпеза за време на постот е двоен грев: домаќинот ќе се здебели и во исто време ќе ги поттикне своите гости да го сторат истото. Се разбира, никој не може да присили никого на нешто ако не сака, но правилата за време на постот се познати на сите.

На прашањето за свеќниците кои до пладне носат брза храна на трпезата Свети Никола, а од пладне посната храна или за првиот ден од празникот, домаќинката подготвува брза храна, а вториот ден мрсна храна, Отец Бранислав потсетува дека Бог не може да се пресмета.

Некој вели до пладне или полноќ на сред пост ќе изнесуваат посна, а од пладне или полноќ мрсна. Или домаќинот ќе јаде риба, а на гостите ќе им се понуди месо, или на празничната трпеза ќе има и риба и месо; како што велат некои риби за Свети Никола, а свињи за гости… Сите тие варијации се невалидни и сосема погрешни – дециден е отец Бранислав.

Тој додава дека има отстапувања во празнувањето на празниците кои не „паѓаат“ за време на црковните пости.

Кога се празнува некој друг празник што е надвор од постот, а „паѓа“ во среда или петок, тогаш домаќинката подготвува посна трпеза за среда или петок, а за четврток или сабота може да приготви мрсна храна – потсетува свештеникот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *