СЕКОЈ ПАТ КОГА ПЕРЕТЕ ВО МАШИНАТА СТАВЕТЕ ОЦЕТ: Еве што се случува

СЕКОЈ ПАТ КОГА ПЕРЕТЕ ВО МАШИНАТА СТАВЕТЕ ОЦЕТ: Еве што се случува

Оцетната киселина е толку блага што нема да ги оштети ткаенините што се перат. Сепак, тој е доволно силен за да ги раствори остатоците што ги оставаат состојките во сапуните и детергентите.

Користењето алкохолен оцет во вашите алишта ќе ги избели дамките, ќе ги намали мирисите и ќе ја омекне облеката без груби хемикалии. Оцетот е ефтин и безбеден за употреба во стандардни и високоефикасни машини за перење. Кога купувате оцет за перење, изберете дестилиран бел оцет. Не содржи танини, природни растителни бои, кои можат да ја обојат облеката, пишува The Spruce.

Против застарен мирис
Оставањето влажни крпи или многу влажни алишта во машината за перење може да создаде мувла и мирис на мувла. За да остане свежо, наполнете ја машината за перење со топла вода, додадете 2 чаши дестилиран оцет и извршете го циклусот на миење. Започнете го вториот циклус со додаден детергент. Ова добро функционира за мали количини на мувла и кисели мириси.

Осветлување облека
Оцетната киселина е толку блага што нема да ги оштети ткаенините што се перат. Сепак, тој е доволно силен за да ги раствори остатоците што ги оставаат состојките во сапуните и детергентите. Додавањето само половина чаша оцет во последното плакнење ќе резултира со посветли, појасни бои. Додадете дестилиран бел оцет во дозерот за омекнувач или додадете оцет рачно на почетокот на циклусот на плакнење.

Благата оцетна киселина во оцетот делува и како белило и белење за сивата, валкана облека. За повторно да ги побелите валканите ткаенини, додадете 1 чаша оцет во голема чинија со вода. Загрејте до вриење и додадете валкани крпи. Оставете ги да киснат преку ноќ и потоа измијте ги како и обично. Овој метод треба да се користи само на 100 проценти памучна ткаенина.

Омекнување
Ако не ви се допаѓа идејата да користите комерцијални омекнувачи со силен мирис, но сакате помека облека, дестилираниот оцет делува како природен омекнувач и не остава остатоци на вашите алишта. Додадете половина чаша на последниот циклус на плакнење. Ако сакате лесен мирис, додадете неколку капки есенцијално масло како лаванда.

Спречете ја косата
Само половина чаша оцет во циклусот на плакнење ќе го спречи првутот и влакната од домашни миленици да се лепат на облеката. Исто така, помага да се ослободите од вишокот влакна ако миете нешто темно со крпи без влакненца.

Ослободете се од мирисот на цигарите
Ако вашата облека мириса на цигари или чад од пура, додадете половина чаша дестилиран оцет во циклусот на перење. За облека и мебел само за хемиско чистење, како што се перници и завеси, наполнете ја кадата со многу топла вода и додадете 1 чаша оцет. Закачете облека или ткаенина над водата што испарува и затворете ја вратата за пареата да може да навлезе во влакната.

Исчистете ја машината за перење
Во цревата на вашата машина за перење може да се наталожат ѓубриња од сапуница и минерали, ограничувајќи го протокот на вода и ефикасноста. Четири пати годишно, отстранете ја ѓубрето од сапуница и исчистете ги цревата со целосен циклус на миење со празна машина за перење со топла вода и 2 чаши дестилиран оцет. Ако имате автоматски дозери за детергент или омекнувач, ставете оцет во дозерите за да ги растворите сите наслаги што може да ја ограничат ефективноста. Користете оцет за почесто чистење за да ја освежите машината за перење со предно полнење што има непријатен мирис.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *