СЕГА Е ЈАСНО СО КОЈА ВОДА ТРЕБА ДА СЕ ТУШИРАТЕ ВО ЗИМА: Ако згрешите, ќе ви настрада здравјето

СЕГА Е ЈАСНО СО КОЈА ВОДА ТРЕБА ДА СЕ ТУШИРАТЕ ВО ЗИМА: Ако згрешите, ќе ви настрада здравјето

Сепак, туширањето со премногу топла вода може да има негативно влијание врз вашето здравје.
Заедно со препораката за користење постудена вода, лекарите открија неколку начини на кои топлата вода може да биде лоша за здравјето.

Ги влошува акните
Според експертите, топлата вода може да ја оштети кожата и да ги влоши акните.Топлата вода ја отстранува кожата од природните масла и здравите бактерии“, изјави експертот за Fox News.

Предизвикува сува и чувствителна кожа
Туширањето со екстремно топла вода всушност може да ја направи вашата кожа многу сува.

„Предолгото туширање (особено со топла вода) може да ја одземе кожата од нејзините природни масла, предизвикувајќи таа да стане сува“, вели фармацевтот Абас Канан.За да ја одржувате кожата хидрирана после туширање, користете крема на база на вода.

Го успорува растот на косата
Луѓето кои се тушираат со многу топла вода се изложени на ризик да ја оштетат косата.
„Желата вода го забавува протокот на крв, а на вашиот скалп му е потребна добра циркулација за да промовира здрав раст на косата“, рече Сем Цинкир, извршен директор на Este Medical Group.

Туширањето со топла вода исто така може да ја направи вашата коса кршлива или повеќе склона кон кршење, што пак може да доведе до губење на косата.

Ова, рече таа, е затоа што кога имате топла вода на скалпот, таа ги отвора порите, правејќи ги корените на вашата коса послаби, овозможувајќи ѝ полесно да опаѓа.Тоа предизвикува егзема и слични здравствени состојби.Колку и да е пријатен топол туш, тие можат да ја влошат постоечката здравствена состојба.

„Повисоките температури го олеснуваат сушењето на кожата и ги влошуваат состојбите како егзема“, изјави д-р Адам Фридман, за Healthline.Топлата вода може да го зголеми и крвниот притисок, што може да биде многу опасно и да ги влоши срцевите заболувања.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *