ОВИЕ 5 СИМПТОМИ УКАЖУВААТ ЗА ВОСПАЛЕНИЕ НА СЛЕПОЦРЕВО: Доколку ги почувствувате, мора да се консултирате со ЛЕКАР

ОВИЕ 5 СИМПТОМИ УКАЖУВААТ ЗА ВОСПАЛЕНИЕ НА СЛЕПОЦРЕВО: Доколку ги почувствувате, мора да се консултирате со ЛЕКАР

За разлика од запек, дијареа, стомачен вирус или труење со храна, апендицитисот е многу поретки кај луѓето. Според истражувањата, само пет проценти од пациентите го доживуваат овој стомачен проблем во текот на нивниот живот.

Доколку не се третира соодветно, овој закржлавен орган може да пукне. Не секое воспаление предизвикува пукање, но треба да се запомни дека ризикот се зголемува ако ништо не се прави долго време.

Ова се некои од симптомите и предупредувањата кога треба да посетите лекар или да одите директно во болница.

Исклучително силни стомачни болки
Обично прво се појавува околу или над папокот. На болката обично и претходат гадење, гадење, а понекогаш и повраќање, поради што пациентот мисли дека има вознемирен стомак. Подоцна болката се чувствува во целиот стомак, но најчесто е локализирана во долниот десен дел.

Според Ден Гинголд, доктор на медицина, болница во Балтимор, знаците на апендицитис може да се почувствуваат при одење, кашлање или кога сте во автомобил и ве боли стомак кога поминувате над нерамнините.

Повраќање и губење на апетит
Покрај болката, која е се поинтензивна како што напредува воспалението, се јавува и мачнина. Апендицитисот понекогаш влијае на другите делови на дигестивниот тракт, може да се појави во форма на повраќање, гадење и губење на апетит. Ако ги имате овие симптоми и имате болка, треба да посетите лекар.

Редок стол
Одите во тоалет почесто отколку порано. Ова се случува затоа што кај некои луѓе слепото црево е сместено пониско во карлицата, блиску до мочниот меур и затоа станува и нервозен. Покрај дијареата, пациентот може да чувствува постојана потреба за мокрење и болка за време на чинот.

Треска
Ако се тресете и ви е ладно, може да имате внатрешна инфекција. На тој начин телото реагира и испраќа хемикалии до заразениот дел, што се манифестира преку локализирана болка или зголемена телесна температура.

Температурата на телото е покачена, а пулсот е забрзан. Температурата обично се движи околу 38, а ретко и до 39 Целзиусови степени. Пулсот е од 80 до 90 во минута. Ако е околу 100 отчукувања, тоа укажува на посериозно воспаление.

Не се чувствуваш добро
Ако сте збунети или дезориентирани, ова е знак дека инфекцијата навлегла во крвотокот, што може да има фатални последици. – Ако не сте целосно свои, инфекцијата напредува и мозокот не добива доволно кислород и не функционира најдобро – објасни Гинголд.

Важно е овие симптоми да се препознаат навреме, бидејќи ако воспалението е благо, операцијата е едноставна, а закрепнувањето е исклучително брзо. Доколку дојде до развој на потешки фази, тогаш и оперативната задача е потешка и понеизвесна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *