ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ СВЕТИОТ ПРОРОК СОФОНИЈА: Според верувањето, денес кажете ја ОВАА МОЛИТВА

ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ СВЕТИОТ ПРОРОК СОФОНИЈА: Според верувањето, денес кажете ја ОВАА МОЛИТВА

Православната црква и нејзините верници денеска го слават Светиот пророк Софонија

Свети Софоније е родум од планината Саварат, од племето Симеон. Живеел во VII век пред Христа во времето на благочестивиот јудејски цар Јосија.

Тој го пророкуваше денот на Божјиот гнев; казна за Газа, Аскалон, Азот, Акарон, Ниневија, Ерусалим, Египет. Тој го гледал Ерусалим како „одметник, осквернет, насилен град“.

Гледајќи го времето на доаѓањето на Месијата, тој ентузијастички извика:

„Пеј, ќерко Сионова; кликнете, Израел; радувај се и радувај се со сето свое срце, ќерко Ерусалимска!”

Според верувањето, на овој ден треба да одите во црква да запалите свеќа и да му се помолите на Софаниј за здравјето на вашите најблиски.

„Твој пророк Софониј, Господи, го празнуваме споменот, затоа Те молиме, спаси ги нашите души.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *