Сакала да забремени, но НЕ МОЖЕШЕ, ПА ОТИШЛЕ НА ПРЕГЛЕД: Докторите дошле до неверојатно откритие

Сакала да забремени, но НЕ МОЖЕШЕ, ПА ОТИШЛЕ НА ПРЕГЛЕД: Докторите дошле до неверојатно откритие

Една 39-годишна жена од Велс се борела да забремени најмалку две години и имала болки во карлицата.

Докторите дошле до неверојатно откритие кај неплодна жена која абортирала пред две децении.

Таа беше опишана како здрава, фит жена, па експертите од Одделот за акушерство и гинекологија во Бангор дополнително истражуваа. Неименуваната жена претходно се сметаше дека има синдром на нервозно дебело црево (IBS), врз основа на нејзината спорадична болка.

МНР откри абнормалности во ткивото на нејзината матка, вклучително и цисти. Но, жената овулираше, што укажува на тоа дека е плодна . Таа беше упатена на клиника за неплодност каде што ќе се разгледаат опции како што е ин витро оплодување, според списанието „Clinical Case Reports“.

Сепак, пациентката и нејзиниот партнер биле одбиени затоа што биле пушачи и им било препорачано да престанат додека се обидуваат да имаат бебе. Околу една година подоцна, жената се вратила на клиниката за гинекологија жалејќи се на хронична болка на левата страна и болни менструации. Беше закажан тест за проверка на блокирани јајцеводи (тест со боја) или полицистични јајници. Додека ја чекаше операцијата, пациентот направи уште еден ултразвук на карлицата.

Тогаш во ткивото на нејзината матка, во близина на грлото на матката (вратот на матката) било откриено туѓо тело. Но, дури кога докторот физички ја прегледал вистината била откриена. Тестот бил тежок за изведување бидејќи грлото на матката, како што е наведено, било „со големина на дупка и многу тешко се шири“.

– Откриено и извадено е туѓо тело од ендометријалната празнина – објаснија лекарите. – Хистологијата на туѓото тело покажа фрагменти од мртва коска.

Лекарите биле свесни дека жената пред две децении направила хируршки абортус, па заклучиле дека коската од плодот останала во утробата на жената.

Во весникот се наведува:
– Задржувањето на феталните коски е ретка, но недоволно дијагностицирана компликација по абортусот. Ако не се лекува, може да предизвика менструална дисфункција и секундарна неплодност. Некои студии покажаа дека феталната коска може да има директен токсичен ефект врз ембрионот во развој, предизвикувајќи неплодност. Беше забележано дека ниту првата магнетна резонанца, ниту ултразвукот не го откриле парчето коска, па симптомите на жената со години биле погрешно дијагностицирани.

Извештајот не открива дали жената подоцна можела да забремени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *