Денеска го одбележуваме Светиот пророк Авакум, прочитајте ја оваа МОЛИТВА за СПАС на ДУШИТЕ!

Денеска го одбележуваме Светиот пророк Авакум, прочитајте ја оваа МОЛИТВА за СПАС на ДУШИТЕ!

Православната црква и верниците денеска го одбележуваат споменот на Светиот пророк Авакум . Тој беше син на Асафат. Тој бил пророк шестотини години пред Христа за време на владеењето на кралот Манасија. Овој светител го прорекол уништувањето на Ерусалим.

Еден ден Авакум им носеше ручек на работниците во полето, кога одеднаш му се јави ангел Господов и му рече – Однеси го ручекот во Вавилон Даниел, во лавовската јама.

Тогаш ангелот го фати за коса и го однесе во Вавилон, во јамата што му ја посочи, во која Даниил беше фрлен по наредба на царот Кир. Бил казнет затоа што не им се поклонил на идолите.

– Данил, Данил, земи го ручекот што ти го испрати Господ – извика Авакум. Данило го прифати ручекот и го изеде.

После тоа, ангелот повторно го зеде Авакум и го однесе во Јудеја, назад во полето. Авакум пророкувал и за ослободувањето на Ерусалим и за времето на Христос. Починал во длабока старост и бил погребан во местото Кела. Неговите мошти биле откриени во времето на Теодосиј Велики. На овој ден, кажете ја оваа молитва за спасение на вашата душа:

– Го славиме споменот на твојот пророк Авакум, Господи, затоа Те молиме, спаси ги нашите души.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *