Дали пиењето КАФЕ за време на пост е во согласност со верските правила? Ќе се изненадите, но речиси сите грешат

Дали пиењето КАФЕ за време на пост е во согласност со верските правила? Ќе се изненадите, но речиси сите грешат

Луѓето се убедени дека пиењето кафе без млеко е во согласност со отпадништвото, но – дали е навистина така?

Божиќниот пост е во тек, а многу луѓе се убедени дека пиењето кафе без млеко е легално. Во суштина, кафето е посен пијалок бидејќи е од растителна основа.

Но, гледано од друг агол, не е баш така. Кога содржи кофеин, кој е еден вид психостимулант. Ваквите супстанци можат да предизвикаат поафективно однесување и понервозни реакции, што не е во согласност со физичката и духовната апстиненција.

Исто така, со пиење кафе се постигнува лачење на норадреналин, кој делува така што го забрзува чукањето на срцето, ги шири зениците и го зголемува мускулниот тонус. Ова се и еден од симптомите на зависност – секоја зависност е голем грев.

Затоа, можно решение би било пиење кафе без кофеин. Исто така, за сите ваши сомнежи, најдобро би било да се консултирате со свештеникот од вашата парохија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *