ВЕРНИЦИТЕ ДЕНЕС ГО ПРОСЛАВУВААТ СВЕТИ НАУМ: Не заборавајте да одите во ЦРКВА, важно е за ЕДНО!

ВЕРНИЦИТЕ ДЕНЕС ГО ПРОСЛАВУВААТ СВЕТИ НАУМ: Не заборавајте да одите во ЦРКВА, важно е за ЕДНО!

Православната црква и нејзините верници денеска слават ден посветен на споменот на Светиот пророк Наум .

Светиот пророк Наум е еден од 12-те помали пророци на Светото писмо. Неговата книга, наречена по него Книга на пророкот Наум. Тој во живописен поетски стил го опиша крајот на Асирската империја и нејзиниот главен град Ниневија.

Малку е познато за личниот живот на пророкот Наум. Неговите дела се земаат како пророштво или како историја . Се претпоставува дека неговите списи биле напишани околу 615 п.н.е., непосредно пред падот на Асирија.

Тој е родум од племето Симеон, од Елкесем од другата страна на Јордан. Тој живеел седумстотини години пред Христа. Двесте години по пророкот Јона, тој го прорекол уништувањето на Ниневија.

Поради проповедта на Јона, Ниневијците се покајале, поради што Бог ги поштедил и не ги погубил. Но, со текот на времето ја заборавија Божјата благодат и повторно станаа расипани. Пророкот Наум ја пророкува нивната пропаст, па ако не се покајат, нема да бидат поштедени. Целиот град беше уништен од земјотрес, поплава и пожар, така што неговото место повеќе не се препознаваше.

Свети Наум поживеа четириесет и пет години и се упокои во Господа, оставајќи зад себе мала книга со своите вистински пророштва.

Денеска задолжително одете во црква, молете се и запалете свеќи за здравје.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *