Еве што се случува со ТЕЛОТО НА ЖЕНАТА за време на менструалниот циклус: Ова се промените за кои не сте ни свесни!

Сигурно не сте знаеле какви промени се случуваат во женското тело за време на менструалниот циклус!
Веќе е познат факт дека жените можат да забременат за време на менструацијата, но има многу други работи кои треба да се научат за телото. Менструалниот циклус е сложен процес кој го регулира женското тело и нема сомнеж дека драматично влијае на животот на жената.
Хипокампусот всушност расте

Студијата покажа дека кога нивото на естроген се зголемува, хипокампусот расте – во големина. Овие промени во мозокот всушност влијаат на однесувањето на жените.
Истражувачите заклучиле дека жените во одредени фази од нивниот циклус се особено чувствителни на промени во нивното однесување.
Хормоните различно влијаат на телото во зависност од неделата

Хормоните играат голема улога во телото. Нормално, менструалниот циклус изгледа така веќе во првата недела може да почувствувате некои проблеми пред почетокот на менструацијата.
Тогаш нивото на естроген почнува да се зголемува, се чувствувате подобро, втората недела е најдобра, а нивото на тестостерон накратко се зголемува и може да се чувствувате како да сакате да бидете поинтимни со партнерот.
Во третата недела, нивото на естроген драстично се намалува, а прогестеронот се зголемува. Потоа можете да ги почувствувате промените во расположението. Во четвртата недела, и естрогенот и прогестеронот се намалуваат, па некои жени потоа почнуваат да страдаат од предменструален синдром (ПМС).
Менструалните грчеви можат да ја променат структурата на женскиот мозок

Истражувачите велат дека менструалните грчеви погодуваат помеѓу 20 и 90 проценти од адолесцентните девојчиња. Ова може да потрае до 72 часа.
Друга студија покажа дека жените кои пријавиле менструални грчеви покажале намалување на волуменот во регионите на мозокот. Ако се чувствувате како да сте почнале да имате полоши резултати на работа, причината може да бидат менструалните грчеви.
Менструалните грчеви патуваат
Менструалните болки можат да „патуваат“. Понекогаш може да почувствувате грчеви на места како нозете. Карличниот регион се состои од мрежа на нерви, а кога се појавува болка, таа влијае и на нозете, долниот дел на грбот и задникот.

Покрај тоа, недостатокот на есенцијални минерали во овој период – како што се железо, магнезиум и калиум – го исцрпува телото, а мускулите можат да реагираат со грчеви.
Менструалниот циклус може да влијае на гласот
Се покажа дека за време на менструацијата може да доживеете предменструален вокален синдром, што значи губење на гласната сила и намалена способност за пеење. Сувите гласни жици можат дополнително да го влошат овој проблем, пишува Bright Side.

Менструацијата е полоша кога е студено
Според лекарите, жените се жалат дека менструацијата им се влошува во текот на зимата.
Студот може да влијае и на должината на циклусот. Во лето, циклусот е пократок за 0,9 дена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *