Дали знаете за што служат НАЛЕПНИЦИТЕ од БАНАНА? Многумина не обрнуваат внимание на нив, но носат ВАЖНА порака

Дали знаете за што служат НАЛЕПНИЦИТЕ од БАНАНА? Многумина не обрнуваат внимание на нив, но носат ВАЖНА порака

Сигурно сте забележале на бананите, но и на другите овошни дрвја, налепници залепени на нивната кора. Луѓето обично ги соблекуваат пред јадење, и не обрнуваат премногу внимание на нив, а за повеќето тоа е само обично име на производителот.

Сепак, тие можат да носат важна порака! Покрај името на производителот, според прописите за квалитет, декларациите треба да содржат и бројки кои пред се откриваат како всушност се одгледувало овошкото дрво. И ова се некои од значењата на тие бројки:

Четири бројки на налепницата
Ако на деклинацијата до името видите четири бројки кои почнуваат со бројот три или четири, знајте дека таа банана (или некоја друга храна) е одгледувана со вештачко ѓубриво. Така, на пример, лимоните се означени со бројот 4033, додека бананите имаат броеви 4011.

Пет броја
А ако видите деклинација со пет броја на храната, од кои првиот број е 9, знајте дека е од органско потекло, поточно дека не е прскано со пестициди и е природно одгледувано.

Првиот број е осум
Почетниот број осум на декларацијата ви испраќа многу предупредувачка порака, а тоа е дека таквата храна е генетски модифицирана (ГМО). Ваквите банани на себе го имаат бројот 84011. Инаку, ГМО се организми чиј генетски материјал е променет со различни методи на генетски инженеринг, најчесто со вметнување на дел од генетскиот материјал (ДНК) на еден организам во ДНК на друг организам. .

Одгледувањето, трговијата и конзумирањето на ГМО е официјално забрането,а според законот, производ од растително потекло не смее да содржи повеќе од 0,9 примеси на овие организми и примеси од ГМО потекло

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *