СИТЕ ТРЕБА ДА ГИ ЗНАЕТЕ ОВИЕ МОЛИТВИ ЗА ЗДРАВЈЕ, ДЕНЕСКА КАЖЕТЕ ГИ ГЛАСНО: Многу се важни

СИТЕ ТРЕБА ДА ГИ ЗНАЕТЕ ОВИЕ МОЛИТВИ ЗА ЗДРАВЈЕ, ДЕНЕСКА КАЖЕТЕ ГИ ГЛАСНО: Многу се важни

Здравиот човек има илјада желби, а болниот само една. Тешко што е полошо на овој свет од болеста, тоа не прави да се чувствуваме слаби, беспомошни, осамени, се наоѓаме и во физичка и во психичка болка. Молитвата за здравје може да ви помогне да се чувствувате подобро, зборовите од молитвата содржат посебна енергија, прават да се чувствуваме поврзани со Бога и да бараме спасение.

Собравме неколку молитви за здравје и секоја од нив ќе ви биде од помош, но на вас останува да ја изберете онаа која најмногу ви одговара и ви одговара. Затоа, нема полоша или подобра молитва, само онаа што одговара на твоето срце и душа.

Прочитајте ги овие молитви гласно и обрнете внимание на тоа како се чувствувате, а потоа одберете ја вистинската молитва за да ја читате и повторувате одново и одново додека не ја запаметите.

Молитви за здравје и исцелување
Многу е важно да се молите секој ден, па дури и неколку пати на ден ако чувствувате потреба. Кога ќе се каже молитвата за здравје, ќе почувствувате мир, ќе се оддалечите од моменталната непријатна ситуација, мислите ќе ви бидат насочени само кон зборовите што ги повторувате.

Се разбира, секогаш можете да ја повторувате Господовата молитва како основна молитва, но молитвите што ги подготвивме се однесуваат конкретно на болести и болни.

Погрешно е да се мисли дека молитвата за здравје треба да се чита само кога си болен. Во Евангелието според Матеј се вели дека здравите треба да се молат и за болните, а не само болните за себе. Ако не го направиш тоа, Христос нема да те препознае задутре.

Ова нè учи на емпатија и разбирање на туѓата болка. Молете се за сите болни што ги познавате, за вашите пријатели и родители и бидете благодарни што сте здрави и чувајте го и негувајте го вашето здравје.

Владико семоќен, свети цару, Кој разум даваш и не убива, Кој го зајакнува клекнатото и го исправа паднатиот и ги отстранува телесните болки на човекот, Те молиме, Боже наш, посети го својот слуга (име на болниот) кој е болен. , со Твојата милост. Простете му го секој грев волно и неволно. Господи, испрати ја твојата исцелителна сила од небото, допре му го телото, изгаси ја треската, скроти ја страста и секоја болест што е скриена во него, биди Лекар на Твојот слуга (име на пациентот), подигни го од креветот на болен и од гризот на неговото страдање и дај го исцели на Неговата Црква, за да Ти угоди и да ја изврши Твојата волја. Зашто Твое е да нè милуваш и спасиш нас, Боже наш, и Тебе Ти оддаваме слава на Отецот и Синот и Светиот Дух, сега и секогаш и во вечни векови. Амин.

Молитва за болните
О, Премилостив Боже, Отец, Сине и Свети Дух, обожени и прославени во неподелената Троица, гледај милосрдно на Твојот слуга ________ (име на пациентот), победен со болест и прости му ги сите гревови; дарувај му исцелување од болеста, вратете му го здравјето и физичката сила, дарувај му долг живот во благосостојба, Твоите световни и небесни добра, за заедно со нас да Ти принесе благодарни молитви на Тебе, Семилостивиот Бог и Создател мој.

Пресвета Богородице, помогни ми со твоето семоќно застапништво да го молам Твојот Син, Боже мој, да го исцели слугата Божји ________ (име на болниот). Сите светци и ангели Господови, молете се на Бога за Неговиот болен слуга ________ (име на пациентот). Амин.

Во продолжение следува уште една молитва за здравје која треба да ја повторувате секој ден. Дури и ако сте болни, треба да се молите и за другите болни, бидејќи не сте ги заборавиле страдањата на другите и сте свесни дека вашето страдање не е најлошо. Господ ќе те погледне и ќе те помилува.

Ова е молитва за здравјето на Свети Василиј Остроско:

Светиот оче Василиј, моќен помошник и милостив заштитник, слушни ги и сега нашите молитви, солзи и воздишки. Како добар пастир кој бара изгубени овци и страда за нив, собери нè околу Твојот ковчег и научи нè на Твоите чудотворни учења за да Ти благодариме и да Го прославиме небесниот Отец.

Нашите души се згрчени во пороци, но и плачат во покајание како заблуден син кој барал од татка си да му прости и како жена со сопнување која ги исповедала своите гревови.

Многу згрешивме, згрешивме во знаење и незнаење, со горди мисли и себично срце, зборови, дела и со занемарување Тебе не направивме многу добротворни цели. Па погледнете нè ранети и обезличени во зло.

Погледнете и олеснете ја болката и страдањето на душата и телото и дајте ни изгубен мир, братска љубов и небесна радост. Те молиме, повикај ги сите светии од нашето семејство, сите свети маченици, праведници и преподобни и заедно со нив го молиме Господа, прославениот во Света Троица, да ни даде простување на нашите гревови и да не спаси од пеколот. пропаст.

Толку покајани и поучени дека можеме да Те славиме и да Го славиме безпочетниот Отец со Единородниот Син и Животворниот Дух со Тебе, сега и секогаш и во вечни векови, Амин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *