ОВАА МОЛИТВА РЕДОВНО СЕ ЧИТА ВО МАНАНАСТИРОТ ТУМАНЕ: Има СИЛНА МОЌ, а има 1 НЕШТО за кое МНОГУМИНА не знаат

ОВАА МОЛИТВА РЕДОВНО СЕ ЧИТА ВО МАНАНАСТИРОТ ТУМАНЕ: Има СИЛНА МОЌ, а има 1 НЕШТО за кое МНОГУМИНА не знаат

Популарноста на манастирот Тумане меѓу верниците е голема, секојдневно има десетици посетители. Верниците веруваат дека моштите на светците погребани во тој манастир имаат способност за исцелување, а има и сведоштва за исцелување на бројни тешки болести.

Традиција
Манастирот Тумане се наоѓа во близина на Голубец и од левата страна на реката Туман . Не се знае точно кога е изграден, а првпат се појавил на пописот во 16 век. Но, самото име на овој манастир се поврзува со приказна во која е вклучен и Милош Обилиќ. Косовскиот херој е роден во блиското село, а во тој крај одел на лов. Еден ден, сосема случајно, ранил пустиник кој живеел во камена пештера, а се викал Зосим Синаит. Според легендата, Обилиќ сакајќи да го спаси ја однел Зосима Видар на исцелување. Подвижникот тогаш рекол „Ту мани“, што во тој случај значи „Нема лек, да умрам таму“. Сакајќи да се искупи за својот грев, Милош изградил манастир во кој ги положил своите мошти како дарба.

Обилиќ набрзо добил покана од принцот да се бори со зборовите „Еве мани, па дојди на Косово “, така го добил името манастирот Тумане.

Што да се облече во манастирот Тумане
Верниците во манастирот Тумане обично носат маички на болни луѓе, а покрај тоа носат и подароци за манастирот кои се секако по избор, како масло, брашно, крпи и свеќи.

Во манастирот Тумане, по литургијата , се прави ред за секој да може да се приближи до моштите на светителите. Ако времето е убаво, моштите на Свети Зосим и Јаков се носат надвор, за луѓето полека да пристапат и да ги донесат маичките на своите најблиски, доколку не се во можност лично да дојдат. Потоа овие кошули се ставаат на моштите кои се покриени со стакло и луѓето ги даваат на своите болни да ги носат.

Ако болните сè уште можат да дојдат, за нив се читаат посебни молитви за исцелување. Важно е да се нагласи дека болните за време на литургијата имаат можност да се причестат, без разлика дали е време за пост или не.

Молитва за здравје и акатист на Зосим и Јаков
Во манастирот Тумане се чита молитва за здравје и за бездетните родители на светите Зосим и Јаков. Оваа молитва може да се нарача и со оставање список со имиња за кои личноста сака свештенството да се моли, а нивните имиња ќе се читаат како дел од молитвата за здравје.

По литургијата во манастирот Тумане, се чита акатист посветен на Свети Зосим и Свети Јаков.

Акатист ги прикажува животите на овие светци, приказни и молитви за нивното страдање и подоцнежното просветлување. И на еден начин ова е пеење за нивниот живот, скромност, работа, витештво, светлина, за нивните исцеленија преку хорот и нивната стопроцентна вера и непоколеблива вера во Исус Христос.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *