АКО ЗАБЕЛЕЖИТЕ ВАКВИ ДЕЛОВИ НА ГОВЕДСКОТО НЕ ГО КУПУВАЈТЕ НИ СЛУЧАЈНО: ЗНАК е дека е расипано

АКО ЗАБЕЛЕЖИТЕ ВАКВИ ДЕЛОВИ НА ГОВЕДСКОТО НЕ ГО КУПУВАЈТЕ НИ СЛУЧАЈНО: ЗНАК е дека е расипано

Луѓето кои не постат или слават дебели празници најчесто подготвуваат месо, па никако не е на место да се потсетиме кои се параметрите по кои можете да препознаете дали месото што го купувате е расипано или свежо?

Продажбата на месо на пазарот секогаш се зголемува за време на прослави и празници, како и при подготовка на месо за сушење. Тешко е да се биде сигурен дека месото, само затоа што е на полиците на супермаркет или месар, ги поминало пропишаните контроли. Исто така, тешко е да се тврди дека е во исто време свежо, односно дека не е расипано. Пред да одите на шопинг, прегледајте го најлесниот начин да го идентификувате расипано месо.Кога купувате свинско месо, прво мора да бидете сигурни дека месото е проверено за присуство на трихинела, бидејќи трихинозата е болест која може да се пренесе на луѓето преку свинско месо и да остави трајни последици.

Луѓето кои не постат или слават дебели празници најчесто подготвуваат месо, па никако не е на место да се потсетиме кои се параметрите по кои можете да препознаете дали месото што го купувате е расипано или свежо?
Без оглед на приликата што ја купувате и за кое месо станува збор, безбедноста и квалитетот на месото секогаш мора да бидат на прво место.

Старо увозно месо на пазарот
Контролите на квалитетот на месото се редовни, но не и детални. Значи има многу „црни дупки“ во прописите кои често дозволуваат старото увозно месо без проблем да се пласира на пазарот.

Декларации
Како и при купување на кој било друг производ, декларацијата е првото нешто на кое внимаваме при купувањето месо.

Затоа, пред се, треба да ја погледнете декларацијата на месото, ако е на него (во продавниците се зема здраво за готово, за разлика од месарниците). Секако побезбедно е да се земе домашно месо, кое често е поскапо, но со добра причина. Со купување на домашно месо ги намалувате шансите месото да е старо.

Согласно Правилникот за декларирање, означување и рекламирање на храна за месо и месни производи, пропишано е дека декларацијата покрај името на производот мора да содржи и информации за присуство на додадена вода, доколку додадената вода сочинува повеќе од 5% од тежината на готовиот производ и не е технолошки оправдан. Доколку било какви дополнителни протеини биле користени за време на производството, тие исто така мора да бидат наведени на декларацијата.

Бојата како основен показател за свежина
Бојата на месото е основниот тест со кој може да се открие дали е расипано, без разлика дали назначениот рок на траење е поминат. Треба да се има на ум нормалните бои на месото.

Свинско месо
Повеќето луѓе мислат дека месото со добар квалитет има светло црвена боја. Сепак, ова не е нејзината природна боја, туку резултат на изложеност на светлина и воздух. Ако меленото месо е спакувано во вакуум, неговата боја треба да биде виолетова-црвеникава. Месото со потемна боја покажува дека се работи за постаро животно. Сепак, тоа не значи дека месото е расипано. Генерално, црвената боја се поврзува со постаро месо.
Под совршени услови, свинското месо треба да има розово-сива боја. Месото никогаш не смее да биде лепливо.

Пилешко
Кога го прегледувате пилешкото, внимавајте на деловите околу коските. Тие делови не смеат да бидат потемни, а градната коска треба да биде еластична.Месото од живина се движи од синкаво-бело до жолтеникаво. Свежото пилешко најдобро се препознава по посветлата боја и неутралниот мирис.

Говедско месо
Говедското месо, од друга страна, е природно црвеникаво и цврсто по текстура. Овој вид на месо треба да биде набразден со тенки, а не широки вени. Жолтите масни вени покажуваат дека животното било постаро. Ако забележите сивкасти или црни делови на говедското месо – не купувајте го месото! Ова правило треба да се почитува без оглед на тоа дали купувате говедски стекови, поголеми парчиња месо или некој друг посебен дел од говедско месо. Кај меленото месо, можноста за измама е најголема. Поради оваа причина, најдобро е да побарате од месарот да го сомеле месото пред вас.

Јагнешко
Во случај на јагнешко месо, месото треба да има светло розова боја, а текстурата да биде цврста како говедско месо. Треба да се води и според стандардниот мирис на јагнешко месо. Ако јагнето било замрзнато, тогаш мирисот е намален или непостоечки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *